Känner du inte igen dig? Vi uppdaterar vårt utseende, men vår service, kunskap och vårt stora sortiment är detsamma.

Så väljer du rätt matta

Sarek grå ullmatta och kerala jutematta

Att välja rätt matta är svårt. Mattor har vi i alla rum: i vardagsrummet, i entrén, i sovrummet och i badrummet. Ibland behöver mattorna vara stora, och andra gånger behöver de vara små. Ibland ska de vara mjuka och gosiga, och andra gånger tunna och tåliga. Valet av matta är därför inte alla gånger enkelt, utan ibland kan det behöva tänkas till lite extra för att hitta rätt matta. 

Det är flera aspekter att ta hänsyn till i val av matta, såväl storlek som material, färg och form. Mattan ska också passa ihop med övriga färger och möblemang. Vi på Kilands mattor har lång erfarenhet av att hjälpa kunder, och vi hjälper dig att hitta rätt matta för ditt ändamål. 

Mattor är en del av inredningen

Mattor är inte bara sköna att gå på, de är också en stor del av inredningen. En matta kan både vara en del av ett möblemang, men den kan också ligga fritt i rummet. Det finns många mattor som tillför det där lilla extra till rummet, både vad gäller färg och form. Där talar mattan för sig själv och blir som ett konstverk på golvet.

I öppna planlösningar kan flera mattor skapa en känsla av “rum i rummet”. En matta kan rama in matsalsbordet och skapa en inbjudande plats för måltider och middagsbjudningar. På samma sätt kan en matta till soffgruppen knyta ihop möblemanget och skapa en plats för umgänge, fikastunder, samtal och myskvällar. Mattan kan ge färg till rummet, ge en ombonad känsla och hjälpa till att dämpa ljud, vilket allt bidrar till att skapa en harmonisk plats att vara på.

Här har vi listat aspekter som du behöver fundera över för att kunna välja rätt matta för ditt ändamål.

Att tänka på

VAR?

Ska du ha mattan i ett vardagsrum, i hallen eller i sovrummet? Var mattan ska placeras påverkar vilken typ av matta som är mest lämplig.

KÄNSLA?

Vilken känsla vill du att mattan ska ge dig när du går på den? Vill du att den ska vara mjuk, tjock och fluffig? Slät, tunn och tålig?

MATERIAL?

Mattor finns i många olika material. Vissa material är tåligare mot fläckar och smuts och är enklare att hålla rena och dammsuga, medan andra material kan ha en härlig glans och lyster.

En del av oss vill ha naturmaterial i som exempelvis ull, bomull eller jute i mattan, medan andra föredrar syntetmaterial som plast, polyester och polyamid. Vilket materialegenskaper föredrar du?

FÄRG OCH MÖNSTER?

Har du funderat på vilken färg din matta ska ha? Och om du vill ha en enfärgad matta, eller en med mönster? Mattor finns i alla möjliga färger, och det finns många mönster att välja mellan, både småmönstrade och subtila mönster, men också stormönstrade mattor.

FORM?

Ska din matta vara rektangulär? Eller skulle det passa bättre med en rund eller kvadratisk? Eller varför inte en oval eller asymmetrisk?

STORLEK?

En vanlig fråga är vilken storlek på mattan man ska välja. I vår storleksguide vägleder vi dig i hur du väljer rätt storlek på din nya matta. Där kan du se illustrationer över hur du inreder sovrum, matsalsplats och soffgrupp med mattor i olika storlekar. Du hittar vår storleksguide här.

KÄNNS VALET SVÅRT?

Ta gärna kontakt med oss! Våra produktrådgivare hjälper dig att hitta rätt matta. Du hittar våra kontaktuppgifter här.90 dagars öppet köp
Snabb leverans
Fri retur
Trygg e-handel