Hexagonmattor

Hexagonen, med sina sex hörn, är en populär geometrisk figur som återkommer bland såväl blommor och bin i naturen som bland mattor, inom inredning och mode. 

Välj en matta med geometriska hexagonmönster!

Om du vågar dig på att studera en bikupa på nära håll kommer du till exempel att känna igen det geometriska mönstret i vaxkakorna. Om du istället studerar ditt Instagramflöde kommer du att känna igen den sexkantiga hexagonen i mattor, textilier och inredningsprylar. 

Populärt art déco-mönster på mattor i ull och skimrande viskos

Geometriska figurer som hexagonen är starkt förknippade med art déco-stilen inom arkitektur, inredning och mode. Art déco slog först igenom under det glada 20-talet. Det var glamoröst, elegant och lekfullt. Strikt geometri blandades med blank metall, reflektiva spegelytor och exklusiva stenmaterial. Inte helt olikt dagens Instagramflöden, med andra ord. Det är knappast någon överraskning att hexagonmönster är en populär kombination med mattor i skimrande viskos.

Stor matta med hexagon 200x300 cm eller 250x350 cm?

Hexagonmattor i viskos kanske, av många, främst förknippas med just art déco-inspirerad inredning. Geometriska mönster, som till exempel den sexkantiga hexagonen, är dock ständigt mer eller mindre aktuella. Under 50- och 60-talet dök olika varianter på hexagonmönster flitigt upp i textilier och på tapeter. Idag återfinns hexagonmönster på de flesta typer av mattor. Inte minst stora ullmattor med hexagoner är ett bra val för att få den rätta känslan av retro till ärvda designklassiker och auktionsfynd från 50- och 60-talet. En stor fin hexagonmatta i ljusgrå färg kan föra samman den genuina charmen och känslan av omsorgsfull kvalitet hos till exempel en matgrupp i teak från 60-talet med dagens moderna avskalade stilideal. En gul, grön eller kanske rostorange ullmatta i samma geometriska mönster adderar istället spänning och individualitet.

Stora mattor blir allt mer populära. En generöst stor matta under till exempel din soffgrupp håller ihop ditt möblemang och skapar känslan av ett rum i rummet. Ofta behöver du då en storlek på 250x350 cm eller 300x400 cm. Under matbord rekommenderas tåliga ullmattor. Hur stor matta du behöver under just ditt bord beror givetvis på såväl bordets storlek som proportionerna på ditt kök eller matsal. I regel är 200x300 cm en lämplig minsta storlek och många väljer 250x350 cm. Läs gärna mer om extra stora mattor och möjligheten att beställa specialmått.

 Välkommen att utforska Kilands mattors många retroinspirerade mattor med hexagonmönster!   

90 dagars öppet köp
Snabb leverans
Fri retur
Trygg e-handel