Allmänna skötselråd och tvättråd för dina mattor

Tips och råd för skötsel av dina mattor hittar du här

En mattas livslängd beror mycket på skötseln. Gör till en vana att dammsuga din matta minst en gång i veckan och häng ut den för vädring någon gång per år. För att mattan ska slitas jämnt är det bra att vrida den då och då. Undvik att dra möbler över mattan. För att minska slitaget kan du använda mattunderlägg som också fungerar som halkskydd. Använd alltid planmunstycke till dammsugaren när du dammsuger och avsluta med att dammsuga i luggens riktning. Tryckmärken på mattor avlägsnar du enklast genom att fukta luggen med ljummet vatten och blåsa lätt med hårtork samtidigt som du borstar upp luggen.

Har du en gummerad matta ska du aldrig hänga den med latexsidan mot solen. För att undvika uppstående kanter måste en gummerad matta alltid rullas med rätsidan utåt. Om du våttorkar golvet, se till att golvet är helt torrt då du lägger på mattan. Annars finns det risk att latexsidan fastnar i golvet.

Om du har en ny ullmatta, bli inte orolig om den luggar av sig i början. Det gör den ofta under de första veckorna då det finns ett överskott i ullen från tillverkningen.

Bomullsmattor kan krympa ca 5% på bredden och 8% på längden vid tvätt i 30°C. Även vid tvätt av övriga mattor får man räkna med viss krympning. Alla mattor bleks med tiden och får oftast vackrare och mjukare färger. Bomullsmattor bleks fortare än andra mattor.

Kantlagning

Har kanten på din matta gått sönder? Vi syr enkelt på en ny kant runt din matta. I de fall där tvättning är aktuell så bör det göras innan mattan lämnas in för kantning. Denna typ av kant kallas för langettering, du kan läsa mer om hur langettering går till här.

Tvätt av mattor

Mindre fläckar tas lättast bort genom att direkt angripa fläcken med en ren handduk/trasa, ljummet vatten och en droppe diskmedel. Skumma upp diskmedlet och gnugga försiktigt. Denna metod brukar fungera bra på de flesta typer av mattor, både mattor i syntet och naturmaterial så som ull och bomull. Se specifika skötsel- och tvättråd för olika mattor i menyn ovan. Du kan också använda länkarna här nedan för att komma till våra specifika tvättråd för olika mattyper.

90 dagars öppet köp
Snabb leverans
Fri retur
Trygg e-handel