Hur lägger man matta i trappa?

Matta i trappa

Har du en trött och sliten trappa där hemma? Är du trött på hala trappsteg? Ett sätt att råda bot på detta är att lägga en matta i din trappa. I den här guiden beskriver vi vilka fördelar det finns med trappmattor, och vi förklarar också hur du går tillväga för att nå bästa resultat när du lägger in den. 

Fördelar med matta i trapp

Det finns flera fördelar med en trappmatta, och med att lägga matta i en trappa. Dels blir det mjuk och skönt att gå på, och dels dämpar det ljudet från fötter som springer i trappan. Med en textil beläggning på dina trappsteg minskar du också halkrisken. Trappsteg i behandlat eller målat trä är hala att gå på, men med en matta i trappan minskar du risken att halka avsevärt. 

Många väljer också att lägga en matta i sin trappa för att det är ett sätt att fräscha upp den. I stället för att skrapa gammal färg och måla om, så kan man istället välja att lägga en matta.

Vilken typ av matta ska jag lägga i min trappa?

Det finns några olika alternativ av trappmattor, och också olika tillvägsgångssätt för hur man kan lägga in matta i en trappa. Det vanligaste är att man lägger in en heltäckande textil matta i trappan. Detta kommer vi beskriva mer nedan. Vill man inte ha en heltäckande matta i trappan kan man även välja en gångmatta på metervara som man fäster med trappstänger. En trappstegsmatta är också ett alternativ, en variant där man sätter färdiga mattor i form av trappsteg på stegen som fästes med dubbelhäftande tejp. Dessa trappstegsmattor hittar du här. 

Men nu ska vi gå in mer i detalj på hur du ska tänka när du lägger en heltäckande matta i din trappa.

Välj en slitstark matta för bästa resultat

Mattor som ligger i trappor utsätts vanligtvis för relativt hårt slitage. Därför rekommenderar vi att du väljer en matta med hög slitstyrka för bästa resultat och för att din trappa ska hålla sig fin under en lång tid framöver. 

När du letar efter en lämplig matta så ska du titta efter mattor som är klassade för att användas i trappa. På vår hemsida kan du enkelt filtrera fram dessa. Det kan också vara bra att titta på mattornas så kallade “slitageklass”. Ju högre siffra på slitageklass desto bättre. Och även detta kan du filtrera fram på vår kategori för heltäckningsmattor. Ta gärna kontakt med våra produktrådgivare om du känner dig osäker så hjälper vi dig. 

Man brukar säga att en öglad eller vävd/ribbad heltäckningsmatta brukar vara mest lämplig i trappor, i jämförelse med mattor som har en skuren lugg. Detta eftersom den typen av lugg ofta är slitstark och mer tålig. Men det finns även mattor med skuren lugg som är väl anpassade för trappor.

Tänk på att om du väljer en matta av god kvalitet till din trappa, kommer du kunna ha glädje av mattan i lång tid framöver utan att behöva byta ut den på många år. Därför kan det ofta vara ett bra val att välja att gå upp något i prisklass, om detta är möjligt.

Klicka här för att se alla våra heltäckningsmattor och filtrera fram rätt matta till din trappa!

Ska man limma mattan i trappan?

När man ska lägga en trappmatta är det viktigt att man lägger mattan så den sitter ordentligt fast. Detta gör man bäst genom att limma mattan. Det finns lite olika sätt att lägga matta i trappa. Ett sätt är att bara lägga matta på det så kallade plansteget, då lägger man bara matta på den biten som man sätter foten på. Kanske har man då en list i framkant som avslut, eller en nedsänkning i trappsteget. Då brukar det oftast räcka att lägga mattan med golvlim. 

Ska man istället vika sin matta runt trappnosen kommer man att behöva använda sig av kontaktlim runt nosen på trappan. Där steget slutar runt trappnosen blir det som allra mest utsatt på trappan och för att mattan ska sitta riktigt bra behöver man här ha kontaktlim. Resterande bit av steget kan du använda dig av golvlim. 

Väljer man att klä in hela trappan i matta, dvs även det så kallade sättsteget (det som går vertikalt mellan stegen) så kan du använda vanligt golvlim för dessa.

 

Trappans delar

 

Så här lägger du matta i trapp - steg för steg

När du har kommit så långt att du är färdig i ditt val av matta till  din trapp och hur den ska läggas, är det dags för själva arbetet med att få mattan på plats. Här beskriver vi kortfattat steg för steg hur du går tillväga. 

  1. Börja med att se till att underlaget i trappan är slätt och fast. Har det exempelvis legat en matta i trappan tidigare, behöver du avlägsna den gamla mattan och eventuella limrester.
  2. Du börjar med steget längst upp i trappan och jobbar dig sedan nedåt.
  3. Det är viktigt att du mäter varje steg var för sig, även om alla steg ser ut att vara lika stora. Oftast kan det skilja några millimeter ändå. När du mäter kan du ha hjälp av en så kallad trappspinde/trappstegsmätarel för att mäta stegen som är svängda.
  4. Skär sedan ut stegen så noga du kan med hjälp av en linjal och en vass mattkniv. Måtta sedan steget och testa så det passar in som tänkt.
  5. Limma därefter fast den utskurna mattan på steget. Om du viker mattan runt trappnosen behöver du använda kontaktlim på dessa partier. Kontaktlimmet behöver limmas både på mattan och på steget innan det sätts dit. Övriga partier limmar du enbart med golvlim.

 

De produkter vi rekommenderar är följande90 dagars öppet köp
Snabb leverans
Fri retur
Trygg e-handel