Heltäckningsmatta i källare, på betong, i trappa?

Heltäckningsmatta i trapp och källare

Många upptäcker fördelarna med heltäckningsmattor och väljer att lägga in en mjuk och skön heltäckande matta i några eller något av rummen i sitt hem. När man har bestämt sig för eller funderar på att lägga in heltäckningsmatta uppstår det ofta en hel del frågor.

Några frågor som ofta återkommer är om man kan lägga en heltäckningsmatta i en källare, lägga det på betonggolv och hur man lägger en heltäckningsmatta i trappa. I detta blogginlägget ska vi försöka räta ut dessa frågetecken.

Grå heltäckningsmatta i sovrum i källare

Kan man lägga en heltäckningsmatta i en källare och/eller på ett betonggolv?

Ja det kan man.

Heltäckningsmattor andas och gör på så vis att luft kan cirkulera igenom mattan. Dom enda mattor du inte ska lägga i en källare är heltäckningsmattor som har gummibaksida, men så länge mattan har en baksida som andas, tex filtbaksida eller actionback så kan luft cirkulera och då går det utmärkt att lägga mattan direkt på ett betonggolv i en källare.

Dom gånger vi inte rekommenderar att man lägger en heltäckningsmatta i en källare är om du vet om att du har uppenbara fuktproblem. Om det rent av är blött eller fuktigt på golvet och nere på väggarna bör du inte lägga in heltäckningsmatta.

Blå heltäckningsmatta i källare/gym

Vilken heltäckningsmatta ska jag ha till en trapp?

I en trapp ska man ha en ganska tät och slitstark matta, det går bra att lägga både en matta med så kallad öglad lugg eller skuren lugg. Det vanligaste är att man lägger en matta med öglad lugg i en trappa eller en så kallad nålfiltsmatta då dessa två typer av mattor i regel slits mindre. Men vill man lägga en lite tjockare matta med skuren lugg går det också bra så länge mattan är anpassad för att ligga i en trappa. Hur pass kraftig och slitstark matta man ska lägga beror också på om du ska klä in hela trappan eller bara lägga matta på plansteget. Ska du bara ha matta på plansteget är det något enklare att byta ut mattan om den slits, vilket gör att man då kan välja en matta av något enklare kvalitet.

Ska man klä in hela trappan med matta limmas mattan på plats med kontaktlim. Att lägga in en heltäckningsmatta på detta viset i en trappa är relativt komplicerat, därför rekommenderar vi dig att du anlitar en golvläggare för att lägga in mattan. Golvläggaren mäter även i dom flesta fall upp trappan och räknar på hur mycket matta som kommer krävas. När man klär in hela trappan i matta bör man välja en matta av bra kvalitet avsedd för att ligga i trappa, då kommer mattan hålla i många år framåt utan att se sliten ut. Viktigt att tänka på är också att mattan är tillräckligt tät så att man inte ser ner i mattans botten när den viks runt trappnosen.

Mer info

Klicka här för att titta på vårt sortiment av heltäckningsmattor

Klicka här för att läsa en mer utförlig guide om heltäckningsmattor90 dagars öppet köp
Snabb leverans
Fri retur
Trygg e-handel