Känner du inte igen dig? Vi uppdaterar vårt utseende, men vår service, kunskap och vårt stora sortiment är detsamma.

Kaffefläckar på matta - så får du bort dem!

Kaffefläck på matta - så får du bort dem

Kaffe är ett måste för många av oss, men kaffefläckar är någonting som vi gärna är utan. Med tanke på hur många koppar kaffe som dricks varje dag, är det nästan konstigt att det inte är mer ofta som oturen är framme och att kaffekoppen spills ut. Men hur gör du för att få bort en kaffefläck på mattan? Här ger vi dig några tips och råd.

Behandla fläcken direkt

Handla snabbt. Det är mycket lättare att få bort fläcken om du agerar medan fläcken är färsk och inte hunnit torka in. Använd en ren och torr trasa och dutta försiktigt på fläcken för att suga upp vätskan. Du ska inte gnugga bort fläcken, då är det istället risk för att du gnuggar in kaffet i mattan och att fläcken blir större. 

När du har absorberat upp så mycket av vätskan som är möjligt, kan du fortsätta behandlingen av fläcken med ljummet vatten. Badda försiktigt med en ren trasa. Ta därefter ytterligare en gång en ren torr trasa för att suga upp överflödig vätska. Upprepa dessa två steg om det är nödvändigt. 

Om du har tur räcker detta för att få bort kaffefläcken på mattan. Men om fläcken är envis kan du behöva använda en rengöringsprodukt, exempelvis milt diskmedel, tvättmedel (utan blekmedel) eller ett mattschampo. Kom ihåg att alltid läsa noggrant på förpackningen innan du börjar använda rengöringsmedlet, och testa gärna medlet på en del av mattan som ligger mindre synlig i fall att rengöringsmedlet skulle ge någon oönskad effekt. Även när du använder rengöringsmedel är det viktigt att du använder det tillsammans med ljummet vatten och en ren trasa. Se också till att få bort alla rester av rengöringsmedlet, och sug därefter upp överflödig vätska. Området för fläcken ska vara så tort som möjligt när du känner dig färdig med behandlingen. 

Husmorstips för kaffefläckar

Det finns också flera husmorstips att ta till för att få bort en kaffefläck på mattan. Ett exempel på detta är att använda potatismjöl. Efter att du absorberat så mycket av den utspillda vätskan som möjligt, och sedan rengjort med vatten (som vi beskriver ovan), kan du avslutningsvis lägga ett lager med potatismjöl över fläcken, låta det sjunka in i fläcken, och sedan vänta tills potatismjölet har torkat ordentligt. När potatismjölet har torkat, låt det gärna ligga över natten, dammsuger du sedan upp resterna. Förhoppningsvis har potatismjölet då dragit åt sig resterna av fläcken. 

Kontrollera mattans skötselråd

Innan du börjar behandla en fläck på din matta, kom ihåg att titta på mattans skötselråd. Olika material har olika skötselråd, vilket kan påverka möjligheterna att tvätta bort fläckar. Om din matta är ömtålig eller tillverkad i ett känsligt material, kan det vara bra att undersöka om och hur mattan kan tvättas. Det finns material, exempelvis viskos, som inte tål vatten. 

Vill du veta mer om hur du tar hand om och sköter dina mattor, kan du läsa våra skötselråd och tvättråd för mattor här90 dagars öppet köp
Snabb leverans
Fri retur
Trygg e-handel