Känner du inte igen dig? Vi uppdaterar vårt utseende, men vår service, kunskap och vårt stora sortiment är detsamma.

Storleksguide för mattor

Att köpa en ny matta är ett smidigt sätt att enkelt förändra ett helt rum. Med en matta kan du rama in ytor, knyta samman ytor eller också skapa rum i rummet. Att välja rätt storlek på sin matta är dock inte det enklaste. Många av våra kunder ställer sig frågan om vilken storlek som egentligen är rätt för deras vardagsrum eller matplats. Som en hjälp på vägen har vi här gjort en guide med bilder där du enkelt kan se hur exempelvis en soffgrupp eller en matsalsmöbel upplevs i relation till olika storlekar på mattor.

Var du planerar att placera mattan är viktigt att ha i åtanke när du ska köpa ny matta. Rummet som mattan ska placeras i kan medföra begräsningar av olika slag, och möbler och annan inredning vill många ta hänsyn till. Men du ska inte vara rädd för att låta mattan ta plats i rummet. Ett av de vanligaste misstagen våra kunder gör är just att de köper en för liten matta. En större matta ger ofta en mer ombonad känsla och skapar en bättre inramning av soffgruppen eller matsalsmöbeln. 

Nedan har vi samlat några tips till dig i ditt val av storlek på din nya matta. 

 

Matta till soffgrupp 

På bilderna nedan ser du en soffgrupp placerad på en matta i de fem mest förekommande rektangulära storlekarna som man brukar lägga vid en soffa. Soffans storlek är 240 x 90 cm, och fåtöljerna är 90 x 90 cm.

Om du tittar på bilderna märker du tydligt att en större matta ger ett mer harmoniskt intryck och ramar in soffgruppen på ett smakfullt sätt. Ett tips är att mattan till en soffgrupp bör vara minst lika bred som soffans bredd, men gärna bredare. Om möjlighet finns är det också snyggt och trevligt om så stor del som möjligt av soffgruppen står uppe på mattan. 

Storleksguide mattor 140 x 200 cm och 160 x 230 cm

Storleksguide mattor 200 x 290 cm och 240 x 340 cm

Storleksguide mattor 300 x 400 cm

Matta till divansoffa

En vanlig fråga bland våra kunder är vilken matta du ska välja om du hemma har en soffa med divan. På bilden nedan ser du en divansoffa placerad på en matta i två vanligt förekommande rektangulära storlekar. Soffans storlek är 240 x 90 cm, och divanens djup är 160 cm.

Ett råd är att välja en storlek på din matta, som är så stor att du kan placera divanen uppe på mattan, antingen helt eller delvis. Som du kan se på bilden nedan, så gör en större matta att du kan placera hela divanen uppe på mattan. På detta sätt ramar du in möblemanget och gör det till en enhet. Väljer du att gå upp ytterligare i storlek på din matta, kan du placera hela din divansoffa uppe på mattan, likt hela soffgruppen är placerad uppe på mattan på bilderna ovan. 

Storlek matta till divansoffa

Matta till matbord

När du ska placera en matta under ditt matbord, behöver du fundera över mattans bredd och längd. Bredd och längd ska räcka så att stolen inte hamnar utanför mattan. En större matta vid matsalsbordet ser inte bara snyggare ut, det underlättar också när du ska dra ut stolen och sätta dig. Det minskar risken för att stolsbenen ska fastna i mattan när du drar stolen in och ut, och det minskar slitaget på mattans kant. En bra fingervisning är att om möjligt välja en matta som är så bred att stolen inte hamnar utanför mattkanten när du sitter vid bordet. Mattans mått hamnar då ofta på bordets bredd plus cirka 50-75 centimeter på alla sidor. Då kan stolsbenen stå på mattan även när du sitter vid bordet.

Här ser du tre exempel med olika stora mattor till ett matbord med sex stolar. Bordet på bilden är 100 x 220 cm

Storlek 140x200 cm och 160x230 cm vid matbord

Storlek 200x300 cm och 240x340 cm vid matbord

Storlek 300 x 400 cm vid matbord

Matta till sovrum

I sovrummet vill vi ofta ha det ombonat, varmt och mysigt. Att föra in mattor i sovrummet är ett utmärkt sätt att höja mysighetsfaktorn, dämpa ljud och få rummet att kännas just varmt och ombonat.

Ett vanligt klassiskt alternativ för sovrum är att placera mindre mattor bredvid sängen eller sängarna. Vid en dubbelsäng kan det då handla om två mindre mattor längs sängens långsidor, och en något större matta vid fotänden. 

Ett annat alternativ är att placera en stor matta under sängen. Tänk då på att mattan bör sticka ut minst 50 cm på varje sida, så att du kan gå på mattan runt om sängen. Du kan välja att placera en matta som nästan går ända in till väggen, så att sängens alla ben står på mattan, och kanske även sängbordens ben. Du kan också välja att placera en matta längre ner, exempelvis från sängens mitt, så att sängens framben står på mattan. Sängen nedan är 180 x 200 cm.

Storlek matta under säng

Runda mattor till soffgrupp och matplats

Går du och funderar på om du vill lägga en rund matta till din soffgrupp eller matgrupp? Runda mattor finns i vissa fall upp till 300 cm i diameter i färdiga storlekar. Önskar du större rund matta än så kan du måttbeställa från exempelvis våra heltäckningsmattor som ligger på bredden 400 cm eller 500 cm. Soffans storlek är 240 x 90 cm, och fåtöljerna 90 x 90 cm. På den nedersta bilden med ett runt matbord, mäter bordet 150 cm i diameter.

Mattstorlek rund matta soffgrupp90 dagars öppet köp
Snabb leverans
Fri retur
Trygg e-handel