Nu startar årets sommar-REA! ☀

Lägga in heltäckningsmatta - tips och råd

Heltäckningsmatta Stanford Tryffel

Att lägga en heltäckningsmatta i ett rum gör att man får ett mjukt och varmt golv att gå på. Fördelarna medheltäckningsmattor är många.

För att nämna några så gör heltäckningsmattan att man får en behaglig ljudbild i rummet, eventuella ekon försvinner och buller dämpas, rummet känns ombonat och får en snygg och läcker karaktär. Dagens syntetmaterial har utvecklats väldigt mycket den senaste tiden och håller hög kvalitet.

Här har vi satt samman en guide med bra saker att tänka på och svar på vanliga frågor. Har du ytterligare frågor är du mer än välkommen att kontakta oss så hälper vi dig.

Klicka här för att komma till vårt stora sortiment av heltäckningsmattor!

Behöver du rådgivning eller hjälp? Ring våra heltäckningsexperter på 020-10 44 40 eller maila [email protected]

 

Fördelar med heltäckningsmatta


 

Fördelarna med heltäckningsmatta är många. Du får inte bara ett mjukt och varmt golv att sätta fötterna på utan även en ljuddämpande miljö som ger en lyxig och ombonaden känsla. Det finns undersökningar som visar att med ett textilt golv som hela tiden upplevs varmt kan man ha en lägre inomhustemperatur utan att den upplevda temperaturen känns lägre, vilket i förlängeningen kan ge dig en lägre uppvärmningskostnad.

En heltäckningsmatta är lätt att lägga och det krävs ofta inget eller minimalt med underbarbete för att lägga in mattan, vilket gör att du snabbt och med små medel kan förändra ett rums karaktär helt och hållet med en ny snygg heltäckningsmatta. (Se vårt avsnitt längre ned för mer detaljerad info om inläggning av heltäckningsmatta)

Ett rum som har en heltäckningsmatta har en lägre andel dammpartiklar i luften än ett rum som har ett hårt golv (tex trägolv eller plastmatta). Detta beror på att fibrerna i heltäckningsmatta binder dammet och stoppar dammet från att virvla runt i rummet. När det sedan är dags för städning så dammsuger man upp dammet från mattan. Idag tillverkas de moderna heltäckningsmattorna i syntetfibrer av hög kvalitet som är antistatbehandlade vilket gör att smuts och damm lätt går att dammsuga upp och fläckar lätt går att torka bort. Dessa syntetmaterial är också helt luddfria och släpper inte ifrån sig något damm i sig. Så myten om att heltäckningsmattor skulle vara ohygieniskt och allergiframkallande stämmer inte alls!

Hos oss på Kilands mattor hittar du alla typer av heltäckningsmattor, både billiga och mer exklusiva varianter. Vi har ett  Sveriges största utbud av heltäckningsmattor.

 

Vad kostar frakten vid köp av heltäckningsmattor?


 

Frakten kostar 295 kr oavsett hur stor heltäckningsmatta du beställer. Leveransen sker med hemleverans och leveras fram till din dörr om du bor i hus eller till din port om du bor i lägenhet. Leveransen sker måndag-fredag under arbetstid. Då får avisering via sms med förslag på leveranstid som du antingen godkänner eller bokar om till en ny tid som passar. 

 

Kan jag lägga en heltäckningsmatta på ett betonggolv och/eller i en källare?


 

Ja det går utmärkt. Om betonggolvet är i källarplan ska man dock inte lägga en heltäckningsmatta med gummibaksida, utan då ska man välja en heltäckningsmatta med en baksida som andas, exempelvis heltäckningsmattor med filtbaksida, actionback (vävbaksida) eller fusionback. 

 

Behöver jag limma min heltäckningsmatta?


 

Nej, det behöver du i regel inte. Ska du lägga heltäckningsmatta i ett utrymme som inte är allt för stort, exempelvis ett sovrum, barnrum eller klädkammare eller ett vardagsrum för den delen, behöver du inte limma mattan. Vi rekommenderar att du fäster mattan med dubbelhäftande tejp längs med kanterna. Tejpen kan du köpa oss hos. Klicka här så kommer du till den dubbelhäftande tejpen.

 

Behöver jag ha skärmån när jag beställer min heltäckningsmatta?


 

Ja, du bör minst lägga på 5 cm åt varje håll på mattan.

 


 Se vårt utbud av heltäckningsmattor


 

Hur lägger jag in och skär in heltäckningsmattan i rummet?


 

Att lägga in en heltäckningsmatta är relativt enkelt. Tänk på följande: Se till att golvet är rent och dammfritt. Börja med att tejpa runt om med dubbelhäftande tejp längs med väggarna (även vid trösklar) Lägg mattan på plats i rummet och pressa mattan från mitten ut mot väggarna. Använd en mindre bräda eller liknande när du pressar mattan utåt. När du pressat ut mattan mot kanterna trycker du ner mattan mot brytpunkten mellan golv och vägg så att mattan sitter mot tejpen. Mattan ska vara uppvikt ca 5 cm mot väggen innan den skärs in. Är väggarna helt raka kan du istället låta två sidor ligga direkt emot väggarna utan uppvik, på så sätt behöver du bara skära in mattan på två sidor. Men detta förutsätter att väggarna är helt raka. Använd sedan ett mindre föremål för att få ner mattan så nära vinkeln mellan vägg och golv som möjligt (exempelvis en ihopfälld sax). När detta är klart skär du sedan in mattan genom att skära med en mattkniv mot vinkeln mellan vägg och golv. När detta är gjort och din nya fina matta ligger på plats sätter du dit eventuella golvlister. Man kan även lägga heltäckningsmattan utan att först ta bort befintliga golvlister.

Köp dina tillbehör hos oss

Kanske behöver du mattkniv och/eller dubbelhäftande mattejp (Tejpen finns på 10 m och 25 m)

Kolla gärna på vår instruktionsvideo  

I vår instruktionsvideo som du ser nedan går vi igenom steg för steg hur du lägger in din heltäckningsmatta.

 

Kan jag skarva en heltäckningsmatta?


 

Ja, det går utmärkt att skarva en heltäckningsmatta. Ibland händer det att bredden på mattan inte räcker till för att täcka rummets yta och då behöver man skarva. Det man gör då är att man lägger två helt raka sidor mot varandra. Är inte inte kanterna helt raka får man skära de två sidor som ska läggas mot varandra helt raka med hjälp av en linjal. Sedan sätter du dubbelhäftande tejp på golvet i skarven (sätt gärna två remsor bredvid varandra för att få extra fästyta) och sedan trycker du bitarna mot varandra och fäster dem mot tejpen. Efter detta fortsätter du med inläggningen enligt instruktionerna i avsnittet ovan.

Det man ska tänka på är att det kan bli färgskiftningar när man vänder två mattbitar åt olika håll, så i den mån det är möjligt ska man försöka undvika detta, men i vissa fall går det inte att undvika. Färgskiftningar vid läggning av två bitar åt olika håll syns i regel mer på en matta med skuren lugg än en matta med öglad lugg. Försök alltid om det är möjligt att lägga skarven där den syns så lite som möjligt och där man går minst i rummet. Kanske kan du gömma delar av skarven under någon möbel? 

 

Kan jag beställa provbitar?


Ja det kan du. Vi skickar 5 provbitar per person och tillfälle helt gratis. Vi tar en avgift på 25 kr för portot. På så sätt kan du känna och klämma på kvaliteten på våra heltäckningsmattor och se färger och nyanser innan du lägger din beställning. 

 

Vilken heltäckningsmatta ska jag ha till en trapp?


 

I en trappa rekommenderar vi att man lägger en heltäckningsmatta av bra kvalitet och som är ganska tät. Detta för att när man sedan lägger in mattan och viker den runt trappsteget så ser man inte ner i mattans botten, vilket man kan göra om man väljer en för gles matta. Vilken matta man bör ha i en trappa kan självklart variera beroende på hur trappan ser ut och i vilken typ av byggnad och miljö trappan finns i. Ska hela trappan kläs in med matta som limmas dit och som är vikt runt trappstegen bör man tänka på att välja en matta av god kvalitet som ska hålla i många år framöver, detta då trappor är utsatta för relativt hårt slitage, främst på nosen på varje steg.

Ska man däremot bara lägga matta nersjunket i plansteget (den del av trappan du sätter foten på) eller med en list i framkant på steget är det inte nödvändigt med lika hög kvalitet och slitstyrka på mattan då slitaget på mattan inte blir lika högt vid denna typen av inläggning. Det är också enklare att byta ut mattan i framtiden vid denna typen av läggning.

 

Jag vill inte lägga in min matta själv - vem anlitar jag?


 

Om du känner dig osäker (eller helt enkelt inte hinner) och inte vill lägga in heltäckningsmattan själv anlitar du en golvläggare. Golvläggarna tar i regel betalt för antalet kvadratmeter som ska läggas in. Priserna varierar, men det brukar röra sig om 100-150 kr per kvadratmeter för inläggningen. Vi har samarbeten med golvläggare i Jönköpingsområdet. Hör av dig till oss så hjälper vi dig med kontakten med en golvläggare.

 

Jag vill beställa en heltäckningsmatta, men smalare än den angivna bredden, går det ordna?


 

Absolut. När du beställer din heltäckningsmatta fyller du i vilket mått du vill ha mattan kapad i på bredden i rutan "Kapa rullbred till". Tänk på att du alltid betalar för fullbredden, men självklart skickar vi med biten som blir över.

 

Kan jag måttbeställa en heltäckningsmatta och få kanterna sydda?


 

Ja det går utmärkt. Alla våra heltäckningsmattor kan måttbeställas för att sedan läggas som en lös avpassad matta för att ha exempelvis under matbordet eller till soffgruppen. Dock måste man alltid köpa mattan på fullbredd, sedan skär vi ner mattan på bredden, om så önskas. Du vill kanske exempelvis ha en matta som är 350 x 350 cm med en sydd kant runt om. Kantningen (langetering) kostar för dagen 98 kr / meter. Du beställer kantning till mattan smidigt och enkelt genom att klicka i valet "Kantning" inne på heltäckningsmattan. Priset räknas då ut automatiskt.

 

Hur tvättar och sköter jag min heltäckningsmatta?


 

Klicka här för att läsa våra skötselråd kring heltäckningsmattor.

 

Så här räknar du ut pris och beställer heltäckningsmatta


 

Knappa bara in den önskade längden inne på respektive heltäckningsmatta och klicka på enter eller någonstans på sidan så dyker priset upp till höger. Sedan kan du gå vidare och beställa mattan genom att klicka på "Lägg i kundvagn"

 


 

Klicka här för att komma till vårt stora sortiment av heltäckningsmattor!

Vi på Kilands mattor har ett av Sveriges största sortiment av heltäckningsmattor till låga priser. Vi levererar heltäckningsmattor både till privatpersoner, företag och offentlig miljö.

Behöver du rådgivning eller hjälp? Ring våra heltäckningsexperter på 020-10 44 40 eller maila [email protected]90 dagars öppet köp
Snabb leverans
Fri retur
Trygg e-handel