Så sköter du en heltäckningsmatta

Precis som alla andra mattor behöver också heltäckningsmattor regelbundet dammsugas. Minst en gång i veckan är en bra utgångspunkt. Heltäckningsmattor som ligger i smutsigare miljöer, tex hallar eller trappor med mycket trafik, bör dammsugas oftare. Använd ditt dammsugarmunstyckes släta sida. Välj en hög sugstyrka och för munstycket långsamt över heltäckningsmattan så att dammsugaren hinner fånga upp så mycket som möjligt ända från botten av mattan. Det är tyngre att dammsuga en tjock heltäckningsmatta men moderna dammsugare med god sugförmåga brukar lösa uppgiften väl oavsett lugglängd.

Heltäckningsmattor i polypropylen och polyamid luddar normalt inte. Heltäckningsmattor i ull innehåller, precis som handvävda eller knutna ullmattor, däremot en del överskottsfibrer ifrån tillverkningen. En nylagd heltäckningsmatta i ull behöver därför dammsugas ordentligt de första veckorna.

Så tvättar du fläckar på en heltäckningsmatta

Fläckar på heltäckningsmattor bör behandlas omedelbart. Redan intorkade fläckar är svårare att bli av med.

Vattenlösliga fläckar på heltäckningsmatta

Vattenlösliga fläckar sugs i första hand upp med hushållspapper eller en disktrasa. Alternativt kan något fuktigt försiktigt plockas upp med en liten sked. Badda därefter fläcken med en ren ljus handduk och sug upp. Om det inte räcker så adderar du lite milt rengöringsmedel och upprepar. Undvik starka rengöringsmedel som riskerar att bleka mattan. Arbeta från kanterna av fläcken och inåt. Undvik att gnugga in fläcken i mattan. Skölj avslutningsvis ut eventuellt rengöringsmedel genom att badda heltäckningsmattan med rent vatten och sug upp.

Fettfläckar på heltäckningsmatta

Till feta fläckar, till exempel från smör, färgkritor eller skokräm, rekommenderas ph-neutrala rengöringsmedel. Undvik blekmedel och testa först ett nytt tvättmedel på en undanskymd del av heltäckningsmattan eller en sparad spillbit. Avsluta med att skölja bort rengöringsmedlet genom att upprepade gånger badda heltäckningsmattan och sedan suga upp med hushållspapper.

Så rengör du en heltäckningsmatta

Hur ofta en hel heltäckningsmatta behöver tvättas varierar givetvis helt och hållet på vad den utsätts för. En heltäckningsmatta, till exempel i ett sovrum, som utsätts för minimalt med nedsmutsning och som dammsugs varje vecka kan må alldeles utmärkt under många år utan att tvättas. Ett textilt golv i en offentlig miljö, där många människor frekvent trampar med smutsiga skor, behöver däremot tvättas mer regelbundet.

Enskilda fläckar och mindre områden av en matta kan rengöras för hand. För grundlig rengöring av större ytor rekommenderas däremot mattvätt med en extraktionsmaskin. Du kan välja att antingen hyra en extraktionsmaskin från till exempel en kemtvätt eller färghandel, alternativt att anlita en professionell firma som tvättar heltäckningsmattan åt dig.

90 dagars öppet köp
Snabb leverans
Fri retur
Trygg e-handel