Så sköter du heltäckningsmattor och textilplattor

Både heltäckningsmattor och textilplattor kräver i de flesta fall inte så mycket skötsel, men precis som alla andra mattor behöver också heltäckningsmattor och textilplattor regelbundet dammsugas. Minst en gång i veckan är en bra utgångspunkt. Textila golv som ligger i smutsigare miljöer, till exempel hallar eller trappor med mycket trafik, bör dammsugas oftare. Använd ditt dammsugarmunstyckes släta sida. För munstycket långsamt över heltäckningsmattan eller textilplattorna så att dammsugaren hinner fånga upp så mycket som möjligt ända från botten av mattan. Det är tyngre att dammsuga en tjock heltäckningsmatta, men moderna dammsugare med god sugförmåga brukar lösa uppgiften väl oavsett lugglängd.

Heltäckningsmattor och textilplattor i syntetmaterial luddar inte. Textila golv i ull innehåller, precis som handvävda eller knutna ullmattor, däremot en del överskottsfibrer från tillverkningen. En nylagd heltäckningsmatta i ull behöver därför dammsugas ordentligt de första veckorna.

Så tvättar du fläckar på heltäckningsmattor och textilplattor

Fläckar på heltäckningsmattor och textilplattor bör behandlas omedelbart. Redan intorkade fläckar är svårare att bli av med. Så det är en stor fördel att agera snabbt.

Vattenlösliga fläckar på en heltäckningsmatta och textilplattor

Vattenlösliga och våta fläckar sugs i första hand upp med hushållspapper eller en absorberande ljus trasa. Alternativt kan något fuktigt försiktigt plockas upp med en liten sked. Badda därefter fläcken med en ren ljus handduk eller trasa och sug upp. Återfukta och torka sedan tills hela fläcken är borta. Om det är en matta med lugg, borsta försiktigt upp luggen medan mattan fortfarande är fuktig. Om det inte räcker med vatten för att få bort fläcken, adderar du lite milt rengöringsmedel och upprepar. Undvik starka rengöringsmedel som riskerar att bleka mattan, och kom ihåg att alltid göra ett test med rengöringsmedlet på ett mindre synligt område av mattan eller plattan. Detta för att försäkra dig om att ditt textila golv inte tar skada av medlet. Arbeta från kanterna av fläcken och inåt. Undvik att gnugga in fläcken i mattan. Skölj avslutningsvis ut eventuellt rengöringsmedel genom att badda heltäckningsmattan eller textilplattan med rent vatten och sug upp. Du hittar vårt sortiment av rengöringsprodukter här.

Torra fläckar på heltäckningsmatta och textilplattor

Om den fläck som du ska behandla är torr, börja med att dammsuga runt fläcken innan du påbörjar borttagningen av den. På så sätt kan du motverka att mer smuts tränger ner i mattan vid själva rengöringen och försvårar fläckborttagningen. Därefter behandlar du den torra fläcken på samma sätt som en fuktig (se ovan).

Fettfläckar på heltäckningsmatta och textilplattor

Till feta fläckar, till exempel från smör, färgkritor eller skokräm, rekommenderas ett skonsamt rengöringsmedel. Undvik blekmedel och testa först ett nytt tvättmedel på en undanskymd del av heltäckningsmattan eller en sparad spillbit. Avsluta med att skölja bort rengöringsmedlet genom att upprepade gånger badda heltäckningsmattan och sedan suga upp med hushållspapper.

Så rengör du ditt textila golv

Hur ofta en hel heltäckningsmatta eller ett golv med textilplattor behöver tvättas varierar givetvis helt och hållet på vad den utsätts för. En heltäckningsmatta, till exempel i ett sovrum, som utsätts för minimalt med nedsmutsning och som dammsugs varje vecka kan må alldeles utmärkt under många år utan att tvättas. Ett textilt golv i en offentlig miljö, där många människor frekvent trampar med smutsiga skor, behöver däremot tvättas mer regelbundet.

Enskilda fläckar och mindre områden av en matta kan rengöras för hand. För grundlig rengöring av större ytor rekommenderas däremot mattvätt med en extraktionsmaskin. Du kan välja att antingen hyra en extraktionsmaskin från till exempel en kemtvätt eller färghandel, alternativt att anlita en professionell firma som tvättar heltäckningsmattan eller textilplattorna åt dig.

Textilplattor som inte är tejpade eller limmade utan ligger löst, kan vid behov lyftas upp och tvättas med varmt vatten eller en mjuk tvättsvamp. Kom ihåg att låta textilplattan lufttorka i normal rumstemperatur innan du lägger tillbaka den, så att ingen fukt finns kvar i plattan när den läggs på plats igen. Ett tips är att när du köper textilplattor, köp några extra att ha i reserv om olyckan är framme. Du kan då lyfta upp de skadade plattorna, och byta ut dem mot nya.

90 dagars öppet köp
Snabb leverans
Fri retur
Trygg e-handel