Din produkt är lagd i varukorgen
Fortsätt handla
Gå till kassan

Kundtjänst: 020 -10 44 40

Kundtjänst

info@kilandsmattor.se

Besök kundtjänstsidan

Telefontider: helgfri måndag - fredag: 10.00-17.00
( lunchstängt mellan 12.30-13.30)

Varför välja oss Frakt 79 kr
Varför välja oss Fri retur
Varför välja oss Öppet köp 90 dagar

Skötselråd och tvättråd för dina mattor

Klicka här för att läsa skötselråd för heltäckningsmattor

Tips och råd för skötsel av dina mattor hittar du här.

Städning

En mattas livslängd beror mycket på skötseln. Gör till en vana att dammsuga din matta minst en gång i veckan och häng ut den för vädring någon gång per år.

Goda råd

För att mattan ska slitas jämnt är det bra att vrida den då och då. Undvik att dra möbler över mattan. För att minska slitaget kan du använda mattunderlägg som också fungerar som halkskydd. Använd alltid planmunstycke till dammsugaren när du dammsuger och avsluta med att dammsuga i luggens riktning. Tryckmärken på mattor avlägsnar du enklast genom att fukta luggen med ljummet vatten och blåsa lätt med hårtork samtidigt som du borstar upp luggen.

Att tänka på

Har du en gummerad matta ska du aldrig hänga den med latexsidan mot solen. För att undvika uppstående kanter måste en gummerad matta alltid rullas med rätsidan utåt. Om du våttorkar golvet, se till att golvet är helt torrt då du lägger på mattan. Annars finns det risk att latexsidan fastnar i golvet.

Om du har en ny ullmatta, bli inte orolig om den luggar av sig i början. Det gör den ofta under de första veckorna då det finns ett överskott i ullen från tillverkningen.

Krympning och blekning

Bomullsmattor kan krympa ca 5% på bredden och 8% på längden vid tvätt i 30°C. Även vid tvätt av övriga mattor får man räkna med viss krympning. Alla mattor bleks med tiden och får oftast vackrare och mjukare färger. Bomullsmattor bleks fortare än andra mattor.

Kantlangning

Har kanten på din matta gått sönder? Vi syr enkelt på en ny kant runt din matta. I de fall där tvättning är aktuell så bör det göras innan mattan lämnas in för kantning.

Tvättning

Mindre fläckar tas lättast bort genom att direkt angripa fläcken med en ren handduk/trasa, ljummet vatten och en droppe diskmedel. Skumma upp diskmedlet och gnugga försiktigt. Denna metod brukar fungera bra på de flesta typer av mattor, både syntet- och ullmattor.

Specifika tvättråd för olika mattyper

Nedan följer mer detaljerade skötselråd för specifika mattor.

Wilton

Fläckar tar du bort med lite ljummet vatten och diskmedel med en ren och ljus frottéhandduk. För tvätt av hela mattan bör mattan lämnas till en auktoriserad mattvätt för plantvätt. Detta gäller både wiltonmattor och andra maskinvävda mattor med jutebaksida.

Akrylgarnsmattor

Akrylgarnsmattor är oftast märkta med vattentvätt 40°C. Maskintvätt går då utmärkt om maskinen är tillräckligt rymlig.

Mattor med gummibaksida

Mattor med gummibaksida, också kallade gummerade mattor, kan du spola av med ljummet vatten och milt rengöringsmedel. De kan även skuras med mjuk borste eller svamp och vanligt tvättmedel i 40°C. Skölj ordentligt och torka plant. Om du har torkat golvet är det viktigt att det är helt tort innan du lägger tillbaka mattan på sin plats. Annars finns det risk att gummit fastnar i golvet.

Enfärgade trasmattor

Enfärgade trasmattor i bomull kan ofta tvättas i maskin, kolla dock alltid på mattans tvättråd innan. I färgade trasmattor finns det alltid överskottsfärger som i vissa fall kan färga ljusa inslag och frans.

Randiga trasmattor

Randiga trasmattor i bomull tvättas i kallt vatten med såpa. Skura med mjuk panelborste i rändernas riktning på båda sidorna och skölj därefter väl i rändernas riktning. Häng mattan i långsidan i rändernas riktning. Det klassiska tillvägagångssättet genom att tvätta trasmattor på bryggan är fortfarande en metod som funkar utmärkt. Men du kan naturligtvis även använda altanen eller källargolvet som underlag.

Handvävda ullmattor och röllakansmattor

Plantvätt med kallt vatten och milt rengöringsmedel gäller vid tvätt av hela mattan. Fläckar avlägsnas med en ren frottéhandduk, lite ljummet vatten och diskmedel. Mattan kan bli något bubblig vid tvätt av hela mattan vilket dock försvinner efter några dagars användning.

Plastmattor

Mattor i plast kan allt som oftast tvättas i maskin i 30°C utan centrifugering. Kontrollera dock alltid mattans tvättråd innan du tvättar mattan i maskin. Rulla mattan hårt efter tvätt för att släta ut veckbildning. Häng därefter på tork. Vill man inte tvätta sin plastmatta i maskin går den utmärkt att spola av den med ljummet vatten och milt rengöringsmedel. Tänk på att aldrig skaka din plastmatta då den svetsade kanten kan gå sönder.

Koskinn

Vid lättare nedsmutsning: Dammsug, vädra och piska. Torka av med svamp och ljummet vatten.

Vid grövre nedsmuttsning: Fläckar bör så fort som möjligt dränkas in med kallt vatten. Rengör med svamp, ljummet vatten och ullshampo. Man kan även använda textil- eller matt-tvätt på sprayflaska. Efter användande av ullshampo, skölj flera gånger med svamp och ljummet vatten. Skinnet ska torkas upphängt. Tänk på att inte utsätta skinnet för stark värme, eller direkt solljus.

Fårskinn/lammskinn

Vid lätt nedsmutsning: Dammsug, använd klisterrulle eller torka av med svamp och ljummet vatten. 

Vid grövre nedsmutsning: Krafitgt nedsmutsade skinn bör blötläggas i kallt vatten före tvätt. Låt gärna skinnet ligge i kallt vatten över natten. Använd ett milt flytande tvättmedel (ullschampo), fritt från enzymer, fosfater, peroxider, alkalier och blekmedel. Använd rikligt med vatten. Använd ej blekmedel. För torkning hängs skinnet upp i två hörn eller plantorkas. Torka i rumstemperatur. Utsätt ej skinnet för stark värme eller direkt solljus. Medan skinnet fortfarande är fuktigt, drag och gnugga skinnet för att återfå mjukheten och smidigheten. Skinnet får ej strykas! 

Alternativt kan du lämna fårskinnet på kemtvätt.

Skötsel av orientmattor

En orientalisk matta är ett unikt konsthantverk. Rätt skött håller den i flera generationer. En orientalisk matta är en klenod värd att vårda.  

För att mattan ska slitas jämnt är det bra att vrida den då och då. Undvik också att dra möbler över mattan. För att minska slitaget bör du använda mattunderlägg vilket också fungerar som halkskydd. Använd alltid planmunstycke när du dammsuger och avsluta med att dammsuga i luggens riktning. Mattan behåller då sin täta yta och smuts som skaver på fibrerna tränger inte ned i mattans botten.   

Vänd dig till en fackman om mattan behöver repareras eller behöver en ordentlig rengöring. Vänta inte med lagning av skador för länge då kan skadan förvärras. Fläckar tar du bort med lite ljummet vatten och en ren och ljus handduk som du fuktar. Får du inte bort fläcken med enbart vatten kan du ta lite diskemdel som du skummar upp. Tryckmärken på mattor avlägsnar du enklast genom att fukta luggen med ljummet vatten och blåsa lätt med hårtork samtidigt som du borstar upp luggen. 

Rekommenderad kemtvätt i Jönköping

Dinos kemtvätt
www.dinos.nu
Tel: 036-12 34 44

Tvättbjörnarna i Värnamo
Tel: 0370-195 00