Ullmattor och allt du velat veta om dem!

Ullmattor är bland det bästa man kan ha i sitt hem tycker vi! En matta i ull är både skön att gå på och fin att titta på samtidigt som den är slitstark och smutsavvisande. Den fungerar som matta till vardagsrummet, hallen, barnrummet eller köket och passar i princip alla rum där emellan. En ullmatta klarar det mesta.

Många väljer idag en ullmatta och trenden bara växer, vilket inte är så konstigt när man vet dess fördelar!

5 anledningar till att välja ull:

  • Ull är ett helt naturligt material.
  • Ullen har lång livslängd och är därför ett hållbart val.
  • Den är naturligt fet, vilket gör att smuts och vätskor lägger sig ovanpå ullen så att fläckar enkelt torkas upp.
  • Den svalkar vid värme och värmer vid kyla.
  • Ullen är i sig helt återvinningsbar.

 

Vart kommer ullen ifrån?

Att ullen som används i mattor nästan uteslutande kommer från får har nog många koll på. Kanske vet inte lika många att kvaliteten skiljer sig åt beroende på t.ex. djurets ålder, var på kroppen ullen växter och när ullen klipps. Till och med hur väl fåret lever påverkar hur ullen kommer att klassas! Det finns flera sorters ull, men huvudregeln är att ju tunnare ullfiber, desto finare ull.

De länder som producerar mest ull är Australien, Nya Zeeland och Iran. I Iran tillverkas både garnet och mattorna oftast i landet, medan mattor med ull från Australien eller Nya Zeeland tillverkas i bl.a. Pakistan och Indien.

Fårklippning

Hur tillverkas en ullmatta?

När ullen blivit klippt, sorteras den efter kvalitet och rengörs. Därefter reds ullen ut. Det kallas för kardning och innebär att man separerar de toviga fibrerna från varandra. Fibrerna spinns sedan till garn och spinningen sker då olika hårt beroende på om det ska användas till varp, inslag eller lugg. Nuförtiden kan både kardning och spinning ske maskinellt. Garn från länder som Kina och Pakistan är oftast maskinspunnet. I Iran spinner man vanligen manuellt med spinnrock. I mindre byar och nomadläger kardar man dock fortfarande för hand och använder i vissa fall en traditionell slända när man spinner garnet. 

Hur man sedan tillverkar mattan ser olika ut. De flesta ullmattor tillverkas för hand och de vanligaste varianterna är handvävda mattor (röllakan), handknutna mattor och handtuftade mattor.

Handvävda ullmattor (röllakan):

Handvävda mattor kan vävas med olika tekniker där röllakan är den mest använda. Mattorna vävs för det mesta i vävstol och vävs så att de blir vändbara. Skarvarna mellan färgområden i mönstret kan göras så att mattan blir liksidig eller oliksidig i färg, men mönsterbilden är alltid densamma.

Handknutna ullmattor:

Att knyta en matta för hand är väldigt tidskrävande och en matta på 3x4 meter kan ta ända upp till 600 arbetsdagar!

Även handknutna mattor knyter man oftast i en vävstol. Det finns olika knut-tekniker där symmetrisk och asymmetrisk knut är det som används mest. Det är dock främst knuttätheten som avgör hur slitstark mattan blir. När mattan är färdigknuten klipps den ned och luggen trimmas till önskad längd med sax.

Handtuftade ullmattor:

Istället för att knyta eller väva skjuter man in garnet från baksidan i en uppspänd väv när man tuftar. Resultatet blir en mycket tålig och tät matta. Efter att själva mattan är klar limmas en baksida i tyg fast, vilket ökar stabiliteten och hållbarheten ytterligare. 

Denna tillverkningsmetod gör det även enklare att skapa 3d-motiv och nivåer, vilket man ofta ser i handtuftade mattor.

 

 Verktyg för garnspinning

Matta knyts för hand

Hur ska en ullmatta skötas?

Ull är naturligt smutsavvisande och slitstarkt och en matta i materialet klarar mycket. Det gäller ändå att sköta om mattan för att den ska hålla sig i bra skick länge.

Dammsug mattan ofta, både ovanpå och under för att undvika att grus eller sand nöter mot den. En ullmatta kan släppa ifrån sig en del ludd början. Det minskar dock med tiden och går fortare med dammsugning. Har mattan lugg som riskerar att bli nedtrampad med tiden bör den roteras då och då för att nedtrampningen ska ske långsammare. Detta hjälper också mot att mattan påverkas ojämnt av sol/skugga.

Fläckar ska behandlas direkt. En våt fläck sugs upp (gnugga inte) med hushållspapper. Alternativt kan något fuktigt försiktigt skopas upp med en liten sked. Om fläcken har hunnit absorberas i mattan används en ren och ofärgad trasa eller svamp samt ljummet vatten. Lägg till lite milt rengöringsmedel vid tuffare fläckar. Tvätta inte en ullmatta i onödan. Mattor i ull krymper lite i samband med tvätt. Hur mycket varierar mellan olika mattor. Om den behöver tvättas rekommenderar vi att lämna den till ett professionellt tvätteri. 

Mer om skötselråd för ullmattor kan du läsa om här.


Vi förstår verkligen varför ullmattor är så populära

Förutom att ullmattor är vackra, kan de placeras i stort sett vart som helst i hemmet. Man får enkelt bort fläckar när det spills i köket, den klarar slitaget från lek i barnrummet och tacklar både fukt och smuts i hallen. Det är såklart ett stort plus att den trots allt den utsätts för kommer att hålla länge. Investerar man i en ullmatta får man fantastiska egenskaper på köpet. Det är helt enkelt ett hållbart och säkert kort att välja ull!


Här kan du se alla våra fina ullmattor och välja ut dina favoriter!90 dagars öppet köp
Snabb leverans
Fri retur
Trygg e-handel