Syntetmattor - vad är det egentligen?

Olika typer av syntetmaterial är idag vanligt förekommande material att tillverka mattor i. Maskinvävda mattor, klassiska wiltonmattor och maskintuftade mattor är några exempel på modeller som ofta tillverkas i syntet. Genom att välja det syntetmaterial som har rätt egenskaper kan man enkelt anpassa mattan till miljön den ska ligga i. Med syntetmaterial går det dessutom att få till alla möjliga färger, former och funktioner. Därför är det lätt att hitta precis det man söker bland syntetmattorna!

 


5 anledningar att välja syntet:

 

  1. Syntet är motståndskraftigt mot fukt, smuts och blekning av solljus.

  1. Tack vare syntetmaterialens olika egenskaper är det enkelt att välja en matta som passar användningsområdet.

  1. Det finns en stor bredd av kvaliteter att välja mellan när det kommer till form och stil (som tjocklek, fluffighet och hur mattan känns).

  1. Med syntetfibrer kan man framställa många färger som håller länge.

  2. Syntetmattor är dessutom ofta väldigt prisvärda.

 

Vad är syntet egentligen?

Syntetiska material är material producerade på konstgjord väg via kemiska reaktioner. Ofta är dessa material polymerer, alltså olika plasttyper, som det såklart finns en hel uppsjö av. Just mattor görs oftast av polyamid, akryl, polyester eller polypropen. En egenskap som många syntetmaterial har är att de tål en hel del smuts och väta, vilket gör att de används till mattor som behöver kunna stå emot väta, t.ex. till hallmattor, mattor till uterummet och till indoor/outdoor mattor som även kan ligga utomhus.

Syntetfibrer

Närbild på syntetgarn

Nylon/polyamid:

 

Det vanligaste namnet för textilfibrer som är gjort av polyamid är nylon (de flesta känner nog igen nylonstrumpbyxan). Nylon/polyamid är elastiskt och slitstarkt vilket har gjort materialet populärt att använda till många produkter. Tack vare hållbarheten (både när det gäller form och slitage) används materialet även flitigt till mattor som ska hålla en högre kvalitet och hålla längre.

Akryl:

 

Akryl framställs ur polyakrylnitril. Akryl är mycket tåligt mot värme och starka medel. Skyddskläder är ofta gjorda i akryl och mattor i materialet klarar alltså mycket när det kommer till rengöringsmedel och liknande. Ytan på dessa fibrer har lite struktur, vilket gör att akryl håller formen väldigt bra, även om mattan t.ex. legat ihopvikt.

Polyester:

 

Kärt barn har många namn. Polyester, PET eller polyetylentereftalat. Vad man än kallar det är polyester ett utbrett syntetmaterial som används till oändligt mycket. Polyester är ett relativt billigt material och har en något lägre slitstyrka än t.ex. nylon (polyamid). Utvecklingen har dock gjort att polyestern idag ändå håller en hög nivå. En matta av polyester är med andra ord väldigt prisvärd. En egenskap som materialet kännetecknas av är att det är bra på att stå emot smuts och fläckar.

Polypropen/polypropylen:

 

Polypropen (också kallat polypropylen) är ett plastmaterial som används till allt från livsmedelsförpackningar till bildörrar, men är också vanligt förekommande i mattor. Materialet tål en hel del fukt och smuts (vilket de flesta syntetmaterial gör). Polypropen är också lätt att framställa och billigt att tillverka. 

 

Vilka modeller tillverkas i syntet?

Både materialet i sig och de metoder man använder för tillverkning har utvecklats under lång tid och de mattor som tillverkas i syntet idag är tack vare detta av hög kvalitet. Flera tillverkningsmetoder och modeller finns och ofta används teknikerna även till att göra mattor i andra material. De flesta mattor i syntet är maskingjorda. De kan vävas i en vävmaskin eller maskintuftas, där trådarna istället maskinellt skjuts in i en uppspänd väv. 

Vi rekommenderar såklart att titta på vilket/vilka material varje matta innehåller, då det kan variera mycket, men följande modeller är många gånger gjorda helt eller delvis i syntetmaterial:

 vävmaskin

Vävmaskin

Hur ska en syntetmatta skötas?

Hur en matta i syntet ska skötas varierar en del mellan de olika modellerna. Här hittar du våra skötselråd, där du kan klicka dig vidare in på just den mattypen du vill få råd kring!

Några saker som gäller generellt är dock att mattans livslängd påverkas mycket av att den sköts ordentligt. Dammsug mattan ofta, i luggens riktning om mattan har lugg. Vrid den även då och då för att den ska slitas jämnt. När det kommer till fläckar är det alltid bäst att ta hand om dem direkt. Hur fläckar ska tas bort kan skilja sig åt mellan olika material och det kan vara bra att läsa igenom råden innan olyckan är framme. 

Här kan du läsa våra mer specifika skötselråd!

 

Syntetmattan är ett tidlöst val!

Syntetmattor har växt fram genom människans önskemål, med fokus på de funktioner vi behöver i textila produkter. Samtidigt står utvecklingen aldrig still. Nya syntetmaterial framställs och de som redan finns uppdateras och blir bara bättre och bättre! 

Många klassiska mattyper har skapats och etsat sig fast i våra hem, tack vare syntetmaterialen och de moderna tillverkningsteknikerna. Wiltonmattor och ryamattor är exempel på mattor som funnits med oss länge och som vi alltid tycks hitta tillbaka till, trots trender som kommer och går. Behovet av syntetmattor kommer inte försvinna och våra klassiker kommer antagligen finnas kvar länge. Därför är en matta i syntet många gånger ett bra, prisvärt val även för framtiden!

Här har vi samlat alla våra mattor som innehåller olika syntetmaterial - hitta din nya rumskompis idag!90 dagars öppet köp
Snabb leverans
Fri retur
Trygg e-handel