Botanisera bland mattor till uterummet, altanen och balkongen

När solen om våren kommer tillbaka efter en lång vinter vill många av oss  vara ute mer, och när hösten närmar sig vill många förlänga sommaren så gott det går. Ett sätt att göra detta till verklighet är att skapa en miljö utomhus där vi trivs och vill vara. Att inreda ditt uterum, din altan eller din balkong på ett trevligt och ombonat sätt gör att du också kommer att vilja spendera mer tid där. Både på egen hand och tillsammans med familj och vänner. Här följer några tips och idéer till vad du kan tänka på när du ska välja matta till ditt uterum eller uteplats. Vi hjälper dig att botanisera bland våra mattor till uterum.

 

Vilken typ av mattor vi vill och kan ha i vårt uterum eller på vår uteplats beror mycket på vilka förutsättningarna på platsen är. Isolerade och inglasade uterum ger exempelvis helt andra förutsättningar än en öppen altan eller balkong. Detta är viktigt att tänka på när man väljer sin uterumsamatta.

 

Altan- och balkongmattan, en riktig klassiker

En klassisk altan- och balkongmatta är ett populärt alternativ när det kommer till att välja matta till uterum. Den är UV-beständig och tål fukt och väta bra, vilket gör att den passar bra att lägga både i inglasade uterum och på platser helt utan tak. Den har nubbar på undersidan vilka gör att vatten och fukt enkelt torkar upp. Den här typen av matta läggs oftast in som en heltäckande matta och kan läggas på alla typer av underlag, exempelvis betong, trall och stenplattor. Altan- och balkongmattor finns i flera olika färger och bredder, vilket gör att du kan hitta en variant för just ditt uterum eller din uteplats.

 

En variant av den klassiska altan- och balkongmattan är konstgräs. Det är mjukt och skönt och ett underlag som du gärna går barfota på. Även konstgräsen är UV-beständiga och tål vatten bra då vattnet rinner rakt igenom vilket får mattana att torka fort.

 

Mattor för öppna uteplatser

 

Om du har en öppen uteplats, helt utan tak, är det viktigt att du väljer en matta som tål vatten och fukt bra. Den klassiska altan- och balkongmattan eller ett konstgräs, som vi nämner ovan, är båda alternativ som funderar för den här typen av uteplats. Men det finns en del andra alternativ att välja på också. 

 

Under senare tid har utbudet av mattor som är anpassade för att kunna ligga utomhus utan tak blivit större. Allt fler mattor tillverkas i material som gör att de tål vatten. Du hittar vårt sortiment av den här typen av utomhusmattor här. Bland dessa kan du alltså välja mellan mattor i färdiga storlekar och i olika färger och mönster, vilket är ett bra alternativ för dig som inte vill lägga en heltäckande matta på din uteplats, utan exempelvis lägga en matta enbart till din grupp med utemöbler, eller i gången på balkongen. 

 

 

Ett annat alternativ är plastmattor, som också är tåliga mot vatten. Plastmattor finns i mängder av färger, mönster och storlekar. Så här är utbudet stort! 

 

Mattor för inglasade och isolerade uterum

 

Om ditt uterum är inglasat men oisolerat, gäller i stort sett samma rekommendationer som för öppna uteplatser. Detta eftersom det är svårt att veta hur mycket fukt och väta mattan kommer att utsättas för underifrån, även att själva utrymmet är inglasat och täckt med tak. Men du kan alltid själv göra en avvägning om hur mycket fukt du tror att mattan kommer att utsättas för i ditt uterum, och därefter välja en matta som du tror kan klara av klimatet där. 

Har du däremot ett inglasat uterum som är isolerat och vinterbonat blir det andra förutsättningar i valet av matta. I den här typen av uterum kan du i stort sett lägga vilken matta du vill, och utbudet är därmed stort. Det du ändå ska tänka på är att i uterum är det ofta stora glaspartier som går ända ner i golvet, vilket gör att mattan utsätts mer för sol än mattor vanligtvis gör i andra utrymmen inomhus. Att mattan därmed riskerar att blekas är något du bör ha med i beräkningen, och det kan därför finnas en fördel i attvälja en mer UV-beständig matta även i de här typen av utrymmen. 

Populära mattyper i uterum är jutemattor, sisalmattor och olika varianter av flatvävda mattor. Naturmaterialen jute och sisal tål sol relativt bra, så länge de inte är infärgade, och många vill åt en naturkänsla i uterummet, vilket naturmaterialen ger. Flatvävda mattor väljer många till sitt uterum då de enkla att flytta möbler på, enkla att borsta av och dammsuga om man drar med sig skräp in från trädgården, och de är också lätta till vikten om man vill hänga ut mattan på vädring eller rulla undan den av någon anledning.

 

Titta in i vår rumskategori för uterum, för att hitta mattan till ditt uterum eller din uteplats. Behöver du hjälp med att hitta mattan till ditt uterum, hör av dig till vår kundtjänst så hjälper de dig att hitta rätt. 

 90 dagars öppet köp
Snabb leverans
Fri retur
Trygg e-handel