Känner du inte igen dig? Vi uppdaterar vårt utseende, men vår service, kunskap och vårt stora sortiment är detsamma.

Langettering och kantsömnad av mattor

Langettering av mattor

Ibland kan det vara svårt att hitta en matta i exakt den storlek eller längd som du är ute efter, eller så söker du en form som inte finns. Kanske vill du skära ut din matta så att den passar perfekt mellan exempelvis garderoben och tröskeln, eller i gången i husbilen, men du vet då inte om mattan kommer att fransa sönder eller inte. Vi på Kilands mattor har en lösning på detta. Vi langetterar din matta åt dig och kan därmed tillverka en måttbeställd matta efter dina önskemål.

Langettering, eller kantning som det också kallas, är en typ av kantsöm som sys längs med kanterna på en matta. Langettering är ett sätt att avsluta mattkanten på, som förhindrar att mattan repar upp sig. Det ger också den tillskurna mattan ett trevligt och smakfullt helhetsintryck. I vår verkstad langetterar vi mattor varje dag till kunder runt om i Sverige, Norge och Danmark. Arbetet med kantning utförs på symaskin av våra duktiga medarbetare. Om inget särskilt önskas av kunden, väljs ett garn i en närliggande färnyans så att den sydda kanten på ett smakfullt sätt går ihop med mattan. Langetteringsarbetet är en hantverkskunskap som vi är stolt över att kunna erbjuda till våra kunder.

Langettgarn

Det går att langettera många typer av mattor. En typ av mattor som är vanligt att langettera är heltäckningsmattor. Genom att langettera en heltäckningsmatta kan du skapa en stor lös matta efter exakt de mått som du efterfrågar, och därmed få en matta som passar i det utrymme där standardstorlekarna inte räcker till eller inte passar. Gångmattor på metervara är en annan typ av mattor som ofta langetteras. Där väljer du hur lång mattan ska vara, och sedan langetteras den längs mattans kortsidor. Langetteringsarbete är också vanligt när det gäller mattor till husvagnar, husbilar och båtar. Ibland skärs dessa mattor ut efter skiss, och langetteras runt om hela mattan, eller så är det en gångmatta i önskad längd som langetteras längs kortsidorna.

Så här går langettering till

Langettering/kantsömnad av måttbeställd matta

 • Du väljer ut en matta i vårt sortiment som du tycker om och som är lämplig för ditt ändamål. I kolumnen till höger inne på produktsidan väljer du vilka mått din matta ska ha, ifall mattan ska kapas ner på rullens bredd, och om den ska vara rund. I detta steg väljer du också om du vill att mattan ska langetteras genom att klicka i den rutan.
 • När du lagt din order, skär vi till din matta efter önskad storlek.
 • Vi langetterar sedan din matta åt dig.
 • När mattan är färdig, levereras den till dig med aktuellt fraktsätt, alternativt får du meddelande om att mattan finns färdig för upphämtning i vårt butik

 

Utskärning och langettering efter mall

 • Du väljer en matta som du vill ha i vårt sortiment.
 • Du lämnar in din mall till oss. Vi tillverkar inga mallar, utan skär enbart ut mattor efter kundens egen mall. Vi godkänner inga skisser, utan enbart mallar. Notera att vi inte kan utlova 100% exakta mått vid tillskärning efter mall då vi skär till mattan manuellt.

  Mallar kan göras i exempelvis papp eller kartong. Befintliga mattor kan också fungera om de är rena och i hyfsat bra skick. På mallarna ska det vara tydligt markerat vilken sida som är upp. Du behöver också markera med en pil vilken som är längdriktningen så att alla mallar skärs från mattan med samma luggriktning.

  OBSERVERA! Det är av yttersta vikt att mallarna är så noggranna gjorda som möjligt. Vi skär mattan efter mallarna så noga det går, men en måttavvikelse på +/-1 cm kan förekomma. Vi skär enbart ut mattan efter mallarna och inte efter muntliga eller skrivna instruktioner.

 • Vi skär sedan till din matta efter mallen.
 • Mattan langetteras (kantsys).
 • Du får sedan ett meddelande av oss när mattan är färdig för avhämtning/leverans.

 

Vanliga frågor och svar om langettering

Vilken färg får langetten?

Vi väljer alltid en färg som är så nära mattans färg som möjligt. Skulle du vilja ha en annan färg går det självklart bra. Kontakta då gärna vår kundtjänst, som hjälper dig vidare.

Blir mattan bredare när den langetteras?

I princip inte, sömmens kant bygger inte mer än cirka 1 mm.

Kan jag lämna in en egen matta för langettering?

Detta är möjligt i vår fysiska butik i Jönköping, men ej i våra webbutiker. Mattan som du lämnar in ska vara ren och i okej skick.

Får mattan raka eller rundade hörn?

Standard är att mattan får raka hörn. Önskar du någonting annat, vänligen kontakta vår kundtjänst.

Exempelbilder langett Kilands mattor


Har du fler frågor, eller vill ha hjälp med din order? Välkommen att kontakta vår kundtjänst.90 dagars öppet köp
Snabb leverans
Fri retur
Trygg e-handel