Känner du inte igen dig? Vi uppdaterar vårt utseende, men vår service, kunskap och vårt stora sortiment är detsamma.

Kvadratiska mattor - vi hjälper dig att hitta rätt

Deco - Horredsmattan

Kvadratiska mattor, finns det? Ja, hos oss på Kilands mattor finns det  kvadratiska mattor i olika material, färg och form att välja på. Via den här länken kan du se alla våra mattor som finns i kvadratiska storlekar. 

I valet av ny matta är storleken en aspekt som väger tungt. Mattor finns i många olika storlekar, men formatet är vanligtvis rektangulärt. Runda mattor finns det relativt mycket av i dag och även andra format kan förekomma, men rektangulära mattor är det absolut vanligaste. Det är viktigt att mattan får plats och att den täcker den golvyta som vi önskar att den ska täcka. Om man vill ha en kvadratisk matta, vad finns det då att välja på?

Kvadratiska mattor i färdiga storlekar

Ibland har man det där utrymmet som man tänker att en kvadratisk matta skulle vara optimal. Det kan exempelvis vara i en kvadratisk hall eller vid en divansoffa som står placerad lite nära väggen. Just när det gäller divansoffor vill många ha en kvadratisk matta till sin soffa för att på bästa sätt fylla det kvadratiska utrymme som bildas i vinkeln mellan soffans två delar. Och visst är det ett alternativ, om man inte vill välja en större rektangulär matta som soffan helt eller delvis kan stå uppe på. 

Om man är på jakt efter en kvadratisk matta, så ska man vara medveten om att utbudet av tänkbara mattor är mindre än om man kan tänka sig en rektangulär matta. Många mattor tillverkas enbart i rektangulära storlekar efter traditionella mått på mattor. En del mattor görs också i runda storlekar. Som standard är det relativt få mattor som tillverkas i kvadratiska mått, men det finns så klart vissa och de blir fler och fler i takt med att efterfrågan ökar. 

Det finns handvävda ullmattor som i färdiga fasta storlekar tillverkas i kvadratiska mått, exempelvis 250 x 250 cm eller 300 x 300 cm. Ullmattor kan också vävas i andra kvadratiska mått, men då kan det bli tal om specialbeställningar med längre leveranstid. En annan typ av mattor som vävs i kvadratiska mått är plastmattor, exempelvis 150 x 150 cm eller 200 x 200 cm. Maskingjorda mattor, exempelvis wiltonmattor, slätvävda mattor och ryamattor, tillverkas mer sällan i kvadratiska mått som standard. Men det finns några alternativ även här. En maskingjord matta som enbart har skuren kant kan också skäras ner till kvadratiska mått om man så önskar. En del andra maskingjorda mattor kan också skäras ner och langetteras om, eller att man limmar på en ny kant. Detta är dock inte ingrepp som man kanske gör själv hemma. Det kan du få hjälp med av en professionell matthandlare, och vi på Kilands mattor erbjuder den här typen av service till våra kunder.

Måttbeställ en kvadratisk matta från en heltäckningsmatta

Ett alternativ som många väljer när de önskar en kvadratisk matta och inte hittar en i en färdig storlek, är att måttbeställa sin matta från en heltäckningsmatta. Då väljer du valfria mått och kan få exakt de mått som du önskar. Mattan langetteras sedan (kantsys) alternativt bandkantas. Det finns också enstaka heltäckningsmattor som inte ens behöver kantas, utan där det räcker att skära ner mattan till önskade mått.

 Langett på måttbeställd heltäckningsmatta

Specialbeställningar från leverantörer

Som nämndes ovan kan en del mattor beställas i kvadratiska mått, men då med längre leveranstid. Exempelvis ligger leveranstiden för en specialbeställning av en handvävd ullmatta vanligtvis på 4-6 månader. Hos oss på Kilands mattor kan du få hjälp med den typen av specialbeställningar. Kontakta vår kundtjänst så hjälper de dig att kolla upp möjligheten till att specialbeställa den matta du är intresserad av i kvadratiska mått.90 dagars öppet köp
Snabb leverans
Fri retur
Trygg e-handel