Jutematta eller sisalmatta - vad är skillnaden?

Kerala jutematta
Vem drömmer inte om att få till den där härliga, naturnära känslan hemma? Jute och sisal är två underbara naturmaterial som enkelt förverkligar drömmen! Även om materialen ser lika ut och delar många bra egenskaper, skiljer de sig också åt, mer än man kanske kan tro. För att hitta rätt matta är det därför bra att känna till vad som faktiskt är skillnaden mellan en jutematta och en sisalmatta. Mattor i sisal och jute täcker tillsammans upp många användningsområden. Vare sig man söker en matta till vardagsrummet, en hallmatta, kontorsmatta eller köksmatta, finns det garanterat en perfekt variant i sisal eller jute! 

 

5 anledningar att välja jute eller sisal:

 

  1. Båda materialen är naturliga och hållbara val.

  1. De tillför båda en unik och naturlig känsla till vilket rum som helst.

  1. Sisal och jute har i princip alltid varit trendigt och populärt i någon form och kommer garanterat stå sig väl även i framtiden.

  1. Mattor i sisal och jute kan användas på många olika platser och för olika ändamål.

  2. Jute- och sisalmattor är näst intill underhållsfria.

 

Så vad skiljer dem åt?

Generellt kan man säga att en matta i jute känns mjuk och är poröst vävd, medan en matta i sisal känns mer rustik och är kraftigare vävd. Det som styr om man ska ha en jutematta eller sisalmatta är platsen där den ska ligga och därmed vilket som ska prioriteras - mjukhet eller slitstyrka. En jutematta känns fantastisk att gå på och tillför en riktigt mysig känsla. Både jutemattor och sisalmattor är slitstarka, men sisal är extra bra på just den punkten och kan utan problem ligga på platser med mycket trafik (som kontor, trappor o.s.v.)

 


Jute:

Visst minns vi jute-tapeten som var så populär runt 60- och 70-talen? Numera används materialet (tack och lov enligt vissa) mest till annan inredning och har länge använts som säckväv och emballage. Medan jutetapeten bara var en fluga, är jutemattan (och likaså sisalmattan), som funnits med oss länge, sannolikt här för att stanna.

Jute kommer från växtriket och utvinns ur corchorus-plantor, som växer i de flesta tropiska länder. Från stjälken på dessa små buskar får man jutefibrer. Dessa läggs först i blöt i några dagar för att separera fibrerna och torkas sedan innan de bearbetas. Fibrerna är korta och ganska svåra att spinna. Därför spinns jutegarn med hjälp av oljor som underlättar processen. Det är dessa oljor som ger jutemattor den doft som de fortfarande kan ha en tid efter tillverkningen. Jutemattor vävs som nämnt, relativt poröst, och passar bäst till platser där man vill ha en lite mjukare och mer ombonad känsla. Sådana platser kan till exempel vara vardagsrum, sovrum eller matplatser.

Jute på tork

Jutefibrer hänger på tork.

Sisal:

Är det slitstyrka som är högsta prioritet är sisalmattan det mest passande alternativet. Sisalmattor är mer tätvävda och får en “råare” struktur. Sisalmattan passar bra till ytor med hög trafik, som t.ex. kontor, trappor och liknande. De flesta sisalmattor går även bra att lägga i offentlig miljöer. Sisal är en hållbar fiber som utvinns ur bladen på en viss typ agaveplantor som kallas Agave sisalana. Dessa agaveplantor växer främst i Sydamerika och bladen kan bli upp till hela två meter långa! Bara de längsta, äldsta bladen skördas och krossas för att få långa, hårda fibrer att göra tråd på. Redan för 8000 år sedan, på aztekernas tid, gjorde man tråd av sisal och idag används materialet mycket till rep och såklart: mattor.

Sisal från agaveplanta

Fibrer utvinns ur blad från Agaveplantan.

Hur sköter man jute- och sisalmattor?

Mattor i sisal eller jute ska inte tvättas genom att blötläggas eller utsättas för fukt eller väta. Som tur är kommer man väldigt långt på att dammsuga, skaka och vädra sina mattor. Att dammsuga mattan ofta är viktigt. Många gånger kan en enkel dammsugning till och med räcka för att få bort fläckar. Glöm inte att dammsuga även under mattan, så det inte ligger smuts där som sliter på den i onödan. Även om mattan är slitstark är det bra att rotera den då och då, så den slits jämnt. På detta vis förlänger man livslängden rejält! Utöver detta krävs ingen direkt underhållning, vilket är en av anledningarna till att många väljer dessa mattor.

Här kan du läsa våra allmänna skötselråd!

 


Hållbarhet på alla vis!

Tack vare sin unika, naturliga skönhet har jute- och sisalmaterial i princip alltid varit en trend på något sätt. Materialen håller fortfarande en hög trendnivå och ökar i popularitet. Att fallet är så är inte alls konstigt med tanke på de fördelar som finns med dessa material. När det kommer till att passa in överallt är det dessutom otroligt svårt att slå denna duo! Mattor i jute och sisal ger en härlig, varm och naturnära atmosfär var de än ligger. Egenskaperna skiljer sig som sagt var en hel del åt materialen emellan, men sålänge man har någorlunda koll på skillnaderna kan det helt enkelt inte bli fel med sisal- och jutemattor! 

Köper du en matta i jute eller sisal investerar du i hållbarhet på alla vis. Oavsett vilken matta du väljer i kategorin gör du ett naturvänligt, underhållsfritt och tidlöst val!

Här kan du se alla våra mattor i jute och sisal!

 90 dagars öppet köp
Snabb leverans
Fri retur
Trygg e-handel