Så lägger du in vår altan- och balkongmatta Marstrand

När det gäller att inreda uterummet eller uteplatsen, är ett populärt val att välja att lägga en altan- och balkongmatta (av typen Marstrand). En matta i ditt uterum kan göra stor skillnad. På ett kick känns rummet ombonat och inrett på samma gång, och du får en förvandling till ett bra pris också! Som utematta är vår altan- och balkongmatta Marstrand ett populärt alternativ. Men hur gör du egentligen för att få ett så bra resultat som möjligt när du lägger in din altan- och balkongmatta?

Våra altan- och balkongmattor kan läggas i såväl inglasade uterum, som på en öppen balkong, altan eller veranda. Golvet under kan vara isolerat eller oisolerat, det spelar heller ingen roll. Mattorna är tillverkade för att tåla fukt och väta. Undersidan av mattan är täckt av små plastnobbar, som skapar ett luftrum mellan mattan och underlaget. Detta gör att vatten kan rinna igenom mattan och fukt torka upp. Många väljer att lägga en altan- eller balkongmatta på uteplatser med betonggolv, eftersom det ofta är kallt och hårt och inte särskilt skönt att gå på. Då kan en altanmatta göra upplevelsen mycket trevligare. Men det är också vanligt att lägga en altan- och balkongmatta över ett golv av exempelvis trall.

En stor fördel med altan- och balkongmattor av typen Marstrand är att de tål upp till 3 000 till 5 000 soltimmar – utan att blekas! Eftersom en matta som ligger utomhus eller i ett rum med mycket stora glaspartier blir hårt utsatta för starkt solljus, är det viktigt att mattan du lägger tål många soltimmar.

Att tänka på 

Vår matta Marstrand är en altanmatta på metervara. Det första som du ska tänka på när du ska köpa in din altan- och balkongmatta är att mäta utrymmet som mattan ska täcka ordentligt. Ett bra tips är att rita upp en skiss av ytan på ett papper, som du sedan måttsätter. Marstrand är en altanmatta på rulle, och den finns i olika standardbredder (upp till 400 cm). Vi kan alltså hjälpda dig med att få din balkongmatta måttbeställd. Du mäter, och sedan kapar vi nermattan till önskade mått. Men det kan vara bra att tänka till om vilken standardbredd som är mest lämplig för att du ska få så lite spill och så få skarvar som möjligt på ytan. Längden på mattan väljer du helt själv. Detta gör att våra balkong- och altanmattor passar nästa alla storlekar på altaner och balkonger. Bredderna är som sagt begränsade, men sträva efter att få så få skarvar som möjligt på din matta. Då uppnår du bäst resultat.

En altan- och balkongmatta skärs ofta in längs altanens eller balkongens väggar/sidor. Till detta används en mattkniv/rakbladskniv. Den första tiden kan mattan krympa och dra ihop sig cirka fem centimeter åt varje håll. När du har mätt din yta, ska du därför lägga till en krympmån på cirka fem centimeter åt varje håll (vid stora ytor kan du behöva ta till ytterligare extra centimeter). Därefter ska du låta mattan ligga på plats i minst två veckor innan du skär in den på plats till exakta mått. Du kan möblera på mattan under tiden, alltså innan du skär in den.

Vi får många frågor om hur man ska tänka med eventuella utskärningar av olika slag, när man ska lägga in sin matta. Exempelvis kan det vara så att du har en stolpe någonstans mitt på altanen, eller att du behöver skära ut för en tröskel eller fast inredning längs väggen. Resultatet blir alltid bäst om mattan skärs in på plats. Att skära ut avvikelser enligt en skiss är svårt, och risken för att fel uppstår är stor. 

Checklista för inläggning av altan- och balkongmatta 

1. Ta måtten på din altan eller balkong, eller på ditt uterum.
2. Lägg på minst fem centimeter åt varje håll (fler centimeter vid stora ytor).
3. Fundera över, eller fråga vår personal eller kundtjänst, vilken bredd som är mest lämplig för dig, för att undvika onödiga skarvar.
4. Bestäm dig för vilken färg eller variant du tycker mest om, och välj den.
5. Beställ eller köp din matta. Få den levererad, eller ta med den hem.
6. Rengör underlaget där mattan ska ligga ordentligt.
7. Rulla ut din matta och låt den ligga på i minst två veckor.
8. Skär sedan in mattan på plats med en mattkniv. Detta gäller både längs sidorna och runt eventuellt andra föremål.
9. Njut av din nya altan- och balkongmatta!

Leter du efter en prisvärd och billig altan- och balkongmatta är vår Marstrand ett bra val! Har du fler frågor och funderingar kring inläggning av din altan- och balkongmatta, eller om du har andra frågor om att lägga en matta i ditt uterum, är du välkommen att kontakta vår kundtjänst. Lycka till! 90 dagars öppet köp
Snabb leverans
Fri retur
Trygg e-handel