Fixa konstgräsmatta – en guide till att lägga konstgräs

Installation av konstgräs från Kilands mattor

Är du trött på att klippa och vattna gräsmattan under sommarhalvåret? Eller får du inte ditt gräs att växa på alla ställen? Då är konstgräs ett bra alternativ för dig. Med ett konstgräs i din trädgård kommer din gräsmatta att se lika fin ut året om, och detta utan att den kräver skötsel och underhåll. Konstgräs kan du också lägga på din altan, på din balkong eller på trall. Konstgräset blir här en matta som hjälper dig att skapa en somrig och grönskande oas.

Alla våra konstgräs har små hål på undersidan för dränering. En konstgräsmatta med dränering gör att vatten kan rinna igenom mattan på ett effektivt sätt, vilket förhindrar att vatten stannar i mattan, och gör att den snabbare torkar upp om den har blivit blöt. I vårt sortiment finns flera olika varianter av konstgräs som säljs på rulle som metervara. Här kan du se alla våra konstgräsmattor och hitta din favorit. I den här guiden vill vi visa dig hur du går tillväga för att installera din konstgräsmatta, antigen på marken eller på din uteplats. 

Lägga konstgräs på mark eller jord

Nedan beskriver vi hur du ska gå tillväga för att installera din konstgräsmatta på metervara på en yta där underlaget utgörs av mark eller jord.

Material som behövs

Verktyg som behövs

  • Spade
  • Eventuellt vibratorplatta
  • Kratta
  • Mattkniv
  • Sopkvast
  • Gummihammare

Så här går du till väga

1. Marken där konstgräset ska ligga måste vara plan och fast, och förarbetet är viktigt för ett lyckat resultat. För att göra markytan plan och fast behöver du gräva bort gammalt gräs och eventuella buskar, blommor eller annan växtlighet som växer på området. Ett effektivt sätt att gräva bort gräs är att sätta ner en spade på 5-10 cm djup, och sedan med spaden till hjälp gräva ut sektioner om 30 x 30 cm som du sedan kan lyfta upp och ta bort.

2. När du har gjort detta, behöver du se till att marken packas och jämnas ut ordentligt. För ett riktigt bra resultat, och något som är extra viktigt vid stora ytor, är att lägga ett bärlager med grus ovanpå marken som sedan packas ordentligt.

3. Över den packade ytan lägger du sedan ett 5-6 cm tjockt lager med stenmjöl eller sand. Fördela stenmjölet eller sanden jämnt över ytan med en kratta. Därefter ska du igen packa ytan med antingen vibratorplatta eller annat hjälpmedel.

4. Korrigera nu eventuella ojämnheter i markytan så att den bli jämn. Ett bra knep är att använda en bräda för att jämna ut stenmjölet. Vattna sedan ytan.

5. Ovanpå den jämna stenmjölsbädden lägger du nu en markduk. Lägg markduken så att den sticker ut cirka 10 centimeter på varje sida om bädden. Om ytan är så stor att du behöver skarva markduken på bredden, se till att den även vid varje skarv överlappar minst 10 centimeter.

6. Nu är underarbetet färdigt, och det är dags att lägga ut konstgräset. En konstgräsmatta på rulle köper du i den längd som du har beräknat kommer att gå åt. Placera längderna så att grässtråna pekar i en och samma riktning, exempelvis mot uteplatsen. Ska gräset ligga i trädgården, rikta då stråna mot gatan. När du lägger ut konstgräset, låt längderna sticka ut 10 centimeter runt kanterna, så att du sedan kan skära till det rakt och snyggt.

7. När du kommit så här långt i din installation av din konstgräsmatta, är det dags att se till att eventuella skarvar hamnar på plats. För att göra detta, vik upp konstgräset och skär av båda kantremsorna från baksidan. Rikta sedan in remsorna så att en tät söm skapas. Använd nu limband/limtejp och lägg ut på markduken där skarven sedan hamnar. Se till att bandet hamnar lika mycket på båda sidor. När du gjort detta drar du av plastfilmen som är på limbandets ovansida och trycker till mattorna ordentligt så de fäster bra. Var noga med så att inga strån hamnar nedåt och fastnar i limbandet för att på så sätt få en så fin skarv som möjligt.

8. Använd sedan en vass mattkniv för att skära bort eventuellt överskott av konstgräs runt om ytan. Bäst resultat får man om detta görs från undersidan.

9. Därefter ska du dressa ytan med sand genom att sprida ut exempelvis kvartssand över det lagda konstgräset. Det går åt cirka 5 kg sand per kvadratmeter.

10. Avslutningsvis bör du förankra konstgräset i marken med hjälp av förankringspinnar/märlor. Du behöver en pinne/märla per meter, och du slår enklast fast pinnarna/märlorna med en gummihammare.

11. Sopa rent konstgräset med en sopkvast. Sedan är det bara dags att njuta av din nya gräsmatta. Bra jobbat!  

 

Exempel på inlagt konstgräs - Kilands mattor

Lägga konstgräs på trall eller betong

Ska du lägga ditt konstgräs direkt på trall eller betong en yta där underlaget är är vägen till ditt färdiga resultat kortare.

Material som behövs

Verktyg som behövs

Så här går du till väga

1. En del vill fästa sin konstgräsmatta i underlaget, medan andra vill låta den ligga fritt. Hur du vill göra bestämmer du. Valet om att fästa mattan avgörs av flera olika faktorer, exempelvis om konstgräset ska ligga i ett inglasat uterum eller på en öppen balkong. Om du vill fästa mattan mot underlaget, går det i ett inglasat utrymme bra att använda dubbelhäftande mattejp. Om underlaget är trall kan du både inne och ute förankra konstgräset genom att skruva fast gräset i trallen. Använd då en bricka mellan matta och skruv.

2. Se till att underlaget som du ska lägga konstgräset på är rent och torrt. 

3. Placera längderna av konstgräset så att grässtråna pekar i en och samma riktning, exempelvis mot uteplatsen. Ska gräset ligga i trädgården, rikta då stråna mot gatan. När du lägger ut konstgräset, låt längderna sticka ut 10 centimeter runt kanterna, så att du sedan kan skära till det rakt och snyggt.

4. När du kommit så här långt i din installation av ditt konstgräs, är det dags att se till så att eventuella skarvar hamnar på plats. För att fixera skarvarna använder du vårt limband/limtejp och lägg ut på underlaget där skarven sedan hamnar. Se till att bandet hamnar lika mycket på båda sidor. När du gjort detta drar du av plastfilmen som är på limbandets ovansida och trycker till mattorna ordentligt så de fäster bra. Var noga med så att inga strån hamnar nedåt och fastnar i limbandet för att på så sätt få en så fin skarv som möjligt Vik nu tillbaka ändarna och tryck så hårt som möjligt över tejpen/limbandet.

5. Pressa nu konstgräset ut mot kanterna och fäst mot den dubbelhäftande tejpen. Använd sedan en vass mattkniv för att skära bort eventuellt överskott av konstgräs runt om ytan. Om konstgräset ligger mot trall kan man förankra det extra med skruv och bricka.

6. Nu är det dags att njuta av din nya gräsmatta. Bra jobbat!

Har du frågor om våra konstgräs, önskar en offert eller har andra frågor om våra produkter? Kontakta vår kundtjänst och produktrådgivning på 020 - 10 44 40 eller på [email protected]. Är du företagskund, ring istället 020 - 10 44 41.90 dagars öppet köp
Snabb leverans
Fri retur
Trygg e-handel