Entrématta Kangos grå innanför glasdörrarVisst vore det skönt att få in så lite smuts och grus som möjligt i hemmet eller på arbetsplatsen? Ett sätt att minska detta är att placera en väl fungerande dörr- eller entrématta utanför, men också innanför dörren. Det finns ett stort utbud av dörr- och entrémattor i olika material, färg och form, men också som fyller olika funktion. Vilken matta du väljer att placera utanför dörren, påverkas därför av flera aspekter. Här följer några tips på vad du ska tänka på när du ska välja dörrmatta till ditt hem eller din arbetsplats.

Entrématta utanför dörren - både praktiskt och välkomnande!

För att få in så lite smuts och grus som möjligt i ditt hem eller i entrén på jobbet, är det bäst att ha en matta både utanför och innanför dörren. Utanför är det bra att exempelvis placera en matta med någon typ av skarpfunktion, som du kan skrapa av skorna emot innan du går in. Innanför dörren är det ett bra val att välja en dörr-och entrématta av exempelvis mer absorberande typ.

Dörr- och entrémattor finns i många olika material. Vilket material du väljer beror i stor utsträckning på om mattan ska placeras utomhus eller inomhus. Detta eftersom väder och vind kan ha stor inverkan på mattans livslängd. En dörrmatta som placeras helt öppet på en oskyddad plats och utsätts för väder och vind kräver andra egenskaper än en som placeras på en veranda eller innanför dörren.

Om din matta kommer att utsättas för mycket vatten och fukt är det bra att välja en dörr- och entrématta i gummi eller någon typ av plast, som gör dem tåliga mot väta. Den här typen av dörrmattor är ett bra val om du ska placera mattan utomhus. Dörrmattor i gummi är också enkla att rengöra genom att spola av dem. Ligger din dörr- eller entrématta mer skyddad, men fortfarande utomhus, kan du exempelvis välja en matta i naturmaterialet kokos

Entrématta Track

Stora valmöjligheter för dörrmattor innanför dörren 

När du ska välja dörr- och entrématta att lägga på insidan i din entré blir utbudet större, eftersom påfrestningarna inomhus är betydligt mindre än utomhus. En typ av entrématta som många väljer är så kallade torkmattor/absorberingsmattor. Dessa mattor har fuktabsorberande egenskaper, och är försedda med gummibaksida som håller mattan på plats. Absorberingsdörrmattor går vanligtvis att rengöra genom att spola av dem med ljummet vatten och diskmedel, och vissa går också att tvätta i maskin.

En annan typ av matta som också är vanlig är den typen av entrématta som ofta säljs på metervara och som har en ovansida i syntetmaterial med en struktur som underlättar för dig att torka av smuts ifrån dina skor på mattan. Dessa mattor har också en halkfri baksida som håller mattan på plats. Dörr- och entrémattor på metervara finns i olika färg, form och bredd och vi hjälper dig gärna att hitta rätt alternativ i vårt stora sortiment. Den här typen av dörr- och entrémattor kan du också skära till efter exakt önskade mått, vilket ibland kan vara önskvärt.

Andra alternativ att lägga inomhus är exempelvis dörr- och entrématta i ull. Här finns det ofta mer färger och mönster att välja på. Naturmaterialet ull är tåligt och slitstarkt, men besitter inte samma vattenabsorberande egenskaper som exempelvis en dörrmatta i gummi eller plast. Även naturmaterialet jute är vanligt förekommande i dörrmattor. Inomhus, där mängden fukt och väta ofta är begränsad, fungerar dörrmattor i jute bra, men ska din matta placeras utomhus är det mer lämpligt med ett annat material. Dörr- och entrémattor i gummi och kokos, som nämns ovan som bra val för utomhusbruk, går självklart också bra att placera inomhus.

Ett populärt val när det gäller att välja matta till entrén är dörrmattor med roliga motiv eller dörrmattor med text på. En trolig anledning till detta är att vi gärna vill mötas av en positiv känsla när vi kommer hem eller när vi kommer till jobbet, och dörrmattan blir då ett sätt att förmedla en sådan känsla på. Dörr- och entrémattor med roliga motiv eller text på finns i olika material och färg, så här gäller det för dig att hitta din favorit.

Dörrmattan Uggla

Entrématta med tryck för företag och offentlig miljö

Är du ute efter en entrématta till ditt företag eller din arbetsplats, är ett populärt alternativ att välja en entrématta med tryck. Många tycker att det är trevligt att välkomna sina gäster med exempelvis sin logotyp på mattan som ligger i entrén. Typen av mattan som motivet trycks på är en absorberingsmatta av hög kvalitet, med gummerad baksida och som också går att tvätta i maskin. Dörrmattor med tryck finns att få i en mängd olika färger och storlekar, och hur motivet ska se ut är det i stort sett bara din fantasi som sätter gränser för.

Entrématta med tryck - Lager 157Lycka till i ditt val av ny dörr- och entrématta! Har du några frågor, kontakta vår kundtjänst så hjälper de dig att besvara dem.