Ett av de mönster som ständigt återkommer i mattor och textilier är mönstret gåsöga. Det är ett gammalt mönster som funnits med i den svenska mönstertraditionen länge och är ett av de mest omtyckta och välkända mönstren. Vid en första anblick kan gåsögamönstret upplevas enkelt, men mönstret innehar också ett djup och en komplexitet som framträder ju mer man studerar det.  

Handvävd ullmatta med gåsöga

Gåsöga populärt mattmönster

Utbudet av mattor med gåsögamönster är i dag förhållandevis stort. Det finns mattor där det klassiska gåsögat återfinns, men också varianter där mönstret har fått sig en större eller mindre tvist. Gåsöga är ett mönster som flörtar med svunna tider, men som också känns här och nu. I vårt sortiment har vi flera mattor med gåsögamönster. Mönstret är vanligast bland handvävda ullmattor och hos oss finns bland annat mattorna OrissaDiamondFocus och Sava.

Orissa multi - handvävd ullmatta med gåsöga

På grund av sin tidlöshet och möjligheten till variation av mönstret, passar mattor med gåsöga både i ett klassiskt och ett mer modernt hem. Därför är mattor med gåsögamönster ett populärt val för många!