Sarek beige vid en grå soffa

En grå soffa är nog en av de vanligaste möblerna i nordiska hem i dag. Många väljer en grå soffa med tanke på och förhoppning om att det då ska vara enkelt att kombinera med annan inredning och att man är fri i valet av färger i andra möbler och material i rummet. Men den valfrihet en grå soffa ger, kan också skapa bekymmer för många. Hur ska du tänka när du ska välja matta till en grå soffa? Vilken matta passar egentligen bäst till en grå soffa?

Ton i ton eller kontrast?

Till en grå soffa finns det många alternativ av matta att välja på. Något som många är överens om är att de vill att mattan på något sätt ska bryta av mot soffan, så att inte färgtonen i mattan är helt identisk med den i soffan. Har du en ljusgrå soffa, så väljer du vanligtvis inte en ljusgrå matta. Istället väljer du kanske en annan färg, eller om du vill ha en grå matta så väljer du en mörkare grå nyans i mattan än den i soffan. Många väljer en matta i grått, vitt, svart eller beige till sin grå soffa. Då får de en matta som enkelt passar in i rummet tillsammans med befintlig inredning och en färg som de inte tröttnar på.

Grå matta från danska Fabula Living

Färg och mönster

Grå är en färg som du kan kombinera med i stort sett alla andra färger. VIlken färg du gillar handlar i slutändan enbart och tycke om smak. Därför kan du välja vilken färg du vill på mattan till din grå soffa.

Deoria rosa vid en grå soffa

Många soffor är också enfärgade och utan mönster, vilket gör att du om du vill och vågar gärna kan välja en matta med mönster i till din soffa. Det fungerar bra med såväl stormönstrade mattor som småmönstrade mattor till en soffa. Men tänk på att om det är en stormönstrad matta så kan delar av mönstret täckas av soffan och soffbordet.