Copenhagen bomullsmatta från Classic Collection

Vardagsrummet är ett rum i hemmet där många av oss spenderar mycket tid. Där umgås vi, äter, tittar på tv och kopplar av. Eftersom vi spenderar mycket tid i vardagsrummet, vill vi gärna att det ska vara ett rum som är fint och känns ombonat och hemtrevligt. Här vill vi ge dig inspiration till hur du kan inreda med mattor i ditt vardagsrum. 

Flera mattor i samma rum

En utmaning när du inreder ditt vardagsrum med mattor är att du kan behöva mer än en matta i rummet. Många av oss vill gärna ha en matta såväl vid soffan som under matbordet. Därtill kanske du också vill lägga en matta framför pianot, vid läshörnan eller framför dörren ut till altanen. Många upplever det svårt att då veta hur de ska tänka när de ska välja mattor och det kan vara svårt att hitta inspiration. Ska mattorna matcha ihop? Kan man blanda färger och material? Ska det vara samma matta i olika storlekar? 

Det finns givetvis många svar på de frågorna, och i slutändan handlar det om vad du själv tycker är fint. Du ska inte vara rädd för att kombinera olika färger på och material i mattorna. Oftast ligger mattorna en bit ifrån varandra i vardagsrummet där golvet blir en övergång mellan mattorna. Väljer du en matta med mycket mönster i, kanske du som matta nummer två väljer en enfärgad eller med ett mer diskret, lugnare mönster. 

Orissa rosa ullmatta och Verdura konstsilkesmatta/viskosmatta

Lincoln multi - maskinvävd matta

Stora mattor

Allt fler väljer att lägga stora mattor i sina vardagsrum. På så sätt kan du få upp hela möblemanget på mattan vilket ramar in möblerna på ett fint sätt och gör möblemanget till en enhet. Många har i dag stora, öppna planlösningar, och med stora mattors hjälp kan du då skapa mindre rum i det stora rummet. I vår storleksguide får du inspiration till hur storleken på mattan påverkar helhetsintrycket av möblemanget. Att välja en större matta innebär också att du tillför mer textilt material till rummet, vilket hjälper till att dämpa ljud och det skapar en varm och ombonad rumsmiljö.

Stor matta i vardagsrum

Key tencel pale dogwood - viskosmatta

Vill du få mer inspiration som hjälp till att hitta mattan till ditt vardagsrum? Ta gärna en titt i vår vardagsrumskategori. Där hittar du massor av inspiration!