Mattan Gjall från Fabula.Många upplever att de lever i en hektisk tillvaro, och behovet av att hitta platser där man finner lugn och ro har nog aldrig varit större. Var vi finner lugn och ro är personligt, men många är överens om att de besöker den platsen alldeles för sällan. Därför är det viktigt att vi gör det vi kan för att de miljöer där vi vistas dagligen, exempelvis hemmet och arbetsplatsen, ska bli så trivsamma, lugna och rogivande som möjligt. Att inreda med mattor är ett sätt skapa en rofylld, varm och ombonad miljö, samtidigt som mattorna hjälper till att dämpa ljud. 

Stora och tjocka mattor dämpar mer ljud

Genom att inreda med mattor kan du i stor utsträckning påverka ljudbilden i ett rum. I dag när öppna planlösningar är vanligt, är det många som har problem med ekande vardagsrum, högljudda öppna kontorslandskap eller lunchrum där ljudet från kniven mot tallriken bokstavligen skär i öronen. Att lägga in en eller flera ljuddämpande mattor i utrymmet är ett enkelt sätt att komma till rätta med problemet. Ju större matta och ju större yta av golvet den täcker, desto mer ljud dämpar den. Även tjockleken på mattan spelar roll, då mer textilt material i sin tur dämpar mer ljud. Så vill du ha en riktigt bra ljuddämpande matta ska du välja en stor och tjock matta med mycket material i, exempelvis en handvävd ullmatta, en ryamatta, en handknuten matta eller varför inte en äkta orientmatta

Matta under matbordet dämpar ljud - här jutemattan Aqua

Men det är inte bara i öppna planlösningar man kan ha problem med ljudbilden. Ibland kan man vilja få till en mer dämpad ljudbild även i ett mindre utrymme, exempelvis en läshörna, ett hemmakontor eller ett sovrum. Testa att även i dessa utrymmen placera en stor och tjock ljuddämpande matta, exempelvis under hela skrivbordet eller sängen. Låt gärna mattan sticka ut runt om skrivbordet eller sängen, då fångar den upp ännu mer ljud. 

MAttan Casablanca från Classic Collection dämpar ljud i sovrummet

Heltäckningsmattor är effektiva ljuddämpare

I vissa miljöer kan en heltäckningsmatta vara ett bra alternativ för att komma till rätta med behovet av att dämpa ljud. Att täcka hela golvet med textilt material är ett effektivt sätt att dämpa ljud på och förbättra akustiken. Heltäckningsmattor är i dag vanliga i exempelvis sovrum, lekrum, biorum och öppna kontorslandskap. I ett sovrum vill du kunna sova ostört, i ett lekrum kastas leksaker hej vilt, i ett biorum vill du kunna uppslukas av filmen och på kontoret vill du kunna koncentrera dig. En av anledningarna till att heltäckningsmattor är vanliga i dessa rum är just heltäckningsmattans ljuddämpande egenskaper.  VIll du se alla våra heltäckningsmattor hittar du dem här

Heltäckningsmatta i lekrummet - en effektiv ljuddämpare

Ett enkelt sätt att förbättra ljudbilden och akustiken i en miljö är alltså att inreda med mattor, och gärna stora, tjocka mattor. Ljuddämpande mattor är ett sätt att skapa lugnare miljöer även i en hektisk och högljudd vardag.