Deco plastmatta - hitta en kvadratisk matta hos oss

Kvadratiska mattor, finns det? I valet av ny matta är storleken en aspekt som väger tungt. Det är viktigt att mattan får plats och att den täcker den golvyta som vi önskar att den ska täcka. Mattor finns i många olika storlekar, men formatet är vanligtvis rektangulärt. Runda mattor finns det relativt mycket av i dag och även andra format kan förekomma, men rektangulära mattor är det absolut vanligaste. Men om man vill ha en kvadratisk matta, vad finns det då att välja på?

Kvadratiska mattor i färdiga storlekar

Ibland har man det där utrymmet som man tänker att en kvadratisk matta skulle vara optimal. Det kan exempelvis vara i en kvadratisk hall eller vid en divansoffa som står placerad lite nära väggen. Just när det gäller divansoffor tror många att det är en kvadratisk matta de behöver till sin soffa för att på bästa sätt fylla det kvadratiska utrymme som bildas i vinkeln mellan soffan två delar. Men bästa resultat i vid ett sådant fall är egentligen att välja en större rektangulär matta som soffan kan stå på helt eller delvis. 

Om man är på jakt efter en kvadratisk matta, så ska man vara medveten om att utbudet av tänkbara mattor är betydligt mindre än om man kan tänka sig en rektangulär matta. Många mattor tillverkas enbart i rektangulära storlekar efter traditionella mått på mattor. En del mattor görs också i runda storlekar. Som standard är det alltså få mattor som tillverkas i kvadratiska mått, men det finns så klart vissa. 

Exempelvis vävs en del plastmattor i kvadratiska mått, exempelvis 150 x 150 cm eller 200 x 200 cm. Ullmattor kan exempelvis också vävas i kvadratiska mått, men då blir det ofta tal om specialbeställningar med längre leveranstid. Maskingjorda mattor, exempelvis wiltonmattor, slätvävda mattor och ryamattor, tillverkas sällan i kvadratiska mått som standard. Men en maskingjord matta som enbart har skuren kant kan skäras ner till kvadratiska mått om man så önskar. En del andra maskingjorda mattor kan skäras ner och langetteras om eller att man limmar på en ny kant. Detta är dock inte ingrepp som man kanske gör själv hemma, men det kan du få hjälp med av e professionell matthandlare och vi på Kilands mattor erbjuder den här typen av service till våra kunder.

Sakek beige ullmatta - måttbeställ din matta i kvadratiska mått

Måttbeställ en kvadratisk matta från en heltäckningsmatta

Ett alternativ som mänga väljer när de önskar en kvadratisk matta är att måttbeställa sin matta från en heltäckningsmatta. Då väljer man valfria mått och kan få exakt de mått som man önskar. Mattan langetteras sedan (kantas) alternativt bandkantas. Det finns också enstaka heltäckningsmattor som inte ens behöver kantas, utan där det räcker att skära ner mattan till önskade mått.

 Langett på heltäckningsmatta - måttbeställ din kvadratiska matta från en heltäckningsmatta

Specialbeställningar från leverantörer

Som nämndes ovan kan en del mattor beställas i kvadratiska mått, men då med längre leveranstid. Leveranstiden för en specialbeställning av en handvävd ullmatta eller viskosmatta ligger exempelvis vanligtvis på 4-6 månader. Hos oss på Kilands mattor kan du få hjälp med den typen av specialbeställningar. Kontakta vår kundtjänst så hjälper de dig att kolla upp möjligheten till att specialbeställa den matta du är intresserad av i kvadratiska mått.