Din produkt är lagd i varukorgen
Fortsätt handla
Gå till kassan

Kundtjänst: 020 -10 44 40

Kundtjänst

info@kilandsmattor.se

Besök kundtjänstsidan

Telefontider: helgfri måndag - fredag: 10.00-17.00
( lunchstängt mellan 12.30-13.30)

Varför välja oss Frakt 79 kr
Varför välja oss Fri retur
Varför välja oss Öppet köp 90 dagar
0

Favoriter

Du har inga favoriter än
Visa alla

Heltäckningsmatta i källare, på betong, i trappa?

30 mar 2012 16:11:53

Heltäckningsmatta i trapp och källare

Många upptäcker fördelarna med heltäckningsmattor och väljer att lägga in en mjuk och skön heltäckande matta i några eller något av rummen i sitt hem. När man har bestämt sig för eller funderar på att lägga in heltäckningsmatta uppstår det ofta en hel del frågor.

Några frågor som ofta återkommer är om man kan lägga en heltäckningsmatta i en källare, lägga det på betonggolv och hur man lägger en heltäckningsmatta i trappa. I detta blogginlägget ska vi försöka räta ut dessa frågetecken.

Grå heltäckningsmatta i sovrum i källare

Kan man lägga en heltäckningsmatta i en källare och/eller på ett betonggolv?

Ja det kan man.

Heltäckningsmattor andas och gör på så vis att luft kan cirkulera igenom mattan. Dom enda mattor du inte ska lägga i en källare är heltäckningsmattor som har gummibaksida, men så länge mattan har en baksida som andas, tex filtbaksida eller actionback så kan luft cirkulera och då går det utmärkt att lägga mattan direkt på ett betonggolv i en källare.

Dom gånger vi inte rekommenderar att man lägger en heltäckningsmatta i en källare är om du vet om att du har uppenbara fuktproblem. Om det rent av är blött eller fuktigt på golvet och nere på väggarna bör du inte lägga in heltäckningsmatta.

Blå heltäckningsmatta i källare/gym

Vilken heltäckningsmatta ska jag ha till en trapp?

I en trapp ska man ha en ganska tät och slitstark matta, det går bra att lägga både en matta med så kallad öglad lugg eller skuren lugg. Det vanligaste är att man lägger en matta med öglad lugg i en trappa eller en så kallad nålfiltsmatta då dessa två typer av mattor i regel slits mindre. Men vill man lägga en lite tjockare matta med skuren lugg går det också bra så länge mattan är anpassad för att ligga i en trappa. Hur pass kraftig och slitstark matta man ska lägga beror också på om du ska klä in hela trappan eller bara lägga matta på plansteget. Ska du bara ha matta på plansteget är det något enklare att byta ut mattan om den slits, vilket gör att man då kan välja en matta av något enklare kvalitet.

Ska man klä in hela trappan med matta limmas mattan på plats med kontaktlim. Att lägga in en heltäckningsmatta på detta viset i en trappa är relativt komplicerat, därför rekommenderar vi dig att du anlitar en golvläggare för att lägga in mattan. Golvläggaren mäter även i dom flesta fall upp trappan och räknar på hur mycket matta som kommer krävas. När man klär in hela trappan i matta bör man välja en matta av bra kvalitet avsedd för att ligga i trappa, då kommer mattan hålla i många år framåt utan att se sliten ut. Viktigt att tänka på är också att mattan är tillräckligt tät så att man inte ser ner i mattans botten när den viks runt trappnosen.

Mer info

Klicka här för att titta på vårt sortiment av heltäckningsmattor

Klicka här för att läsa en mer utförlig guide om heltäckningsmattor

Skrivet i kategorin Sortiment av

Martin

Kommentarer

Elisabet

skrev den 20 dec 2017
Vilka mattor har ni då med en baksida som andas, tex filtbaksida eller actionback ?

Jag skulle helst lägga den själv som matt-plattor, så man kan lyfta upp/byta ut en ruta vid behov. Har ni något sånt?

Det är en mindre, mycket oregelbunden yta som jag behöver lägga en matta på ich jag måste ha något som andas (oisolerad betong grund. Mycket torr, väldräberat sureränghus) och vill väldigt gärna slippa klinkers

Tacksam för svar

Mvh
Elisabet

Peter

skrev den 21 jul 2015
Hallå! Ni nämner "filtbaksida och vävbaksida", jag tänkte höra med er om man ska ha en heltäckningsmatta i en tvättstuga på källarvåningen med betonggolv, är någon av dessa bättre då?

Mvh Peter

Malin MacQueen

skrev den 31 mar 2015
Vi har bestämt oss för att lägga heltäckningsmatta i hall, allrum samt ett sovrum i källaren. Vad är snyggast? Välja samma matta och färg iallafall rummen så det blir enhetligt? Eller kan man välja olika matta och färg i olika rum?

Kilands mattor

skrev den 30 jan 2015
Lägger man en heltäckningsmatta på ett betonggolv i en källare och väljer en matta som andas, tex med filtbaksida eller actionback (vävbaksida) så går det utmärkt att lägga mattan direkt på betonggolvet i källaren. Någon fuktspärr behövs då inte. /Martin, Kilands mattor

Lars

skrev den 21 jan 2015
Bör man ha en fuktspärr under heltäckningsmattan? I så fall vad är bra,bättre ,bäst?
Med vänlig hälsning,
Lars

Fredrik

skrev den 23 sep 2014
Samma fråga som Johan.
Skall man ha något mellan betongen och mattan?
Kan man ha någon isoleringsmatta mellan betongen och mattan?

Johan

skrev den 1 sep 2014
Tack för informationen. Men min följfråga är ifall ni rekommenderar att lägga heltäckningsmattan direkt på betonggolvet eller ifall man behöver exempelvis en platonmatta under?

mvh Johan

Skicka kommentar
* Obligatoriska fält