Så tvättar du en ullmatta

Naturmaterialet ull är i sig både slitstarkt och naturligt smutsavstötande. Så länge som du följer några enkla råd och tips har din ullmatta goda förutsättningar för att bli en långvarig livskamrat.

Dammsug din ullmatta minst en gång i veckan. Oftare om den ligger på en plats med mycket slitage. Ull är ett tåligt material men till exempel sand och grus utsätter en matta för onödig nötning. Dammsug därför både ovanpå och under din matta, speciellt om den ligger i anslutning till en entré. Ett mattunderlägg skyddar din ullmatta från slitage. Självklart ligger din ullmatta också mer stabilt med ett mattunderlägg. Använd alltid det plana munstycket utan borste när du dammsuger. Borstar, och speciellt roterande borstar, sliter onödigt hårt på din matta.

En matta med lite längre lugg bör dammsugas i luggriktningen för minsta möjliga slitage. I alla nya ullmattor finns överskottsmaterial från mattans tillverkning. Det är därför naturligt att din nya ullmatta inledningsvis kommer att ge ifrån sig en del lösa ullfibrer. Dammsuger du mattan extra ordentligt de första veckorna så minskar detta snart. Rotera gärna din ullmatta med jämna mellanrum, till exempel ett par gånger om året. Detta bidrar till ett mer jämnt slitage på ullmattan och en mer jämn exponering för eventuell sol och skugga.

Tvätt av handvävd ullmatta

Ta bort fläckar så fort som möjligt från en handvävd ullmatta. En våt fläck, från till exempel dryck, sugs upp med hushållspapper. Alternativt kan något fuktigt försiktigt skopas upp med en liten sked. Om fläcken har hunnit absorberas i mattan använder du i nästa steg en ren och ofärgad trasa eller svamp samt ljummet vatten. Fukta fläcken och sug upp. Upprepa tills fläcken försvunnit. Om det inte räcker med ljummet vatten kan du addera en liten mängd milt rengöringsmedel. Fukta på nytt fläcken och sug upp. Arbeta alltid från ytterkanterna mot mitten av en fläck. Gnid inte på fläcken utan fukta och sug upp.

För fettfläckar och andra svårare fläckar rekommenderas ett ph-neutralt rengöringsmedel, till exempel ullschampo. Undvik blekmedel eller andra produkter som riskerar att påverka ullmattans färg. Vid behov kan du torka en vävd ullmatta med hjälp av en hårtork som blåser på låg hastighet samtidigt som du kammar i luggens riktning. Intorkade fläckar går ofta bra att försiktigt skrapa bort. Börja då i ytterkanten av fläcken och skrapa mot mitten.

Regelbunden dammsugning, samt eventuell vädring i ren frisk luft, brukar räcka långt för att en handvävd ullmatta i god kvalitet ska må bra och förbli fin under många år. Tvätta inte en ullmatta i onödan. Om en handvävd ullmatta behöver tvättas så rekommenderas plantvätt på ett professionellt tvätteri. Likt mattor i bomull så krymper även ullmattor i samband med tvätt. Krympmånen är i regel 3-5 % men den kan variera mellan olika mattor.

Tvätt av handknuten ullmatta

Ta bort fläckar så fort som möjligt från en handknuten ullmatta. En våt fläck, från till exempel dryck, sugs upp med hushållspapper. Alternativt kan något fuktigt försiktigt skopas upp med en liten sked. Om fläcken har hunnit absorberas i mattan använder du i nästa steg en ren och ofärgad trasa eller svamp samt ljummet vatten. Fukta fläcken och sug upp. Upprepa tills fläcken försvunnit. Om det inte räcker med ljummet vatten kan du addera en liten mängd milt rengöringsmedel. Fukta på nytt fläcken och sug upp. Arbeta alltid från ytterkanterna mot mitten av en fläck. Gnid inte på fläcken utan fukta och sug upp.

För fettfläckar och andra svårare fläckar rekommenderas ett ph-neutralt rengöringsmedel, till exempel ullschampo.Undvik blekmedel eller andra produkter som riskerar att påverka ullmattans färg. Vid behov kan du torka en knuten ullmatta med hjälp av en hårtork som blåser på låg hastighet samtidigt som du kammar i luggens riktning. Intorkade fläckar går ofta bra att försiktigt skrapa bort. Börja då i ytterkanten av fläcken och skrapa mot mitten.

Regelbunden dammsugning, samt eventuell vädring i ren frisk luft, brukar räcka långt för att en handknuten ullmatta i god kvalitet ska må bra och förbli fin under många år. Tvätta inte en ullmatta i onödan. Om en handknuten ullmatta behöver tvättas så rekommenderas plantvätt på ett professionellt tvätteri. Likt mattor i bomull så krymper även ullmattor i samband med tvätt. Krympmånen är i regel 3-5 % men den kan variera mellan olika mattor.

Tvätt av handtuftad ullmatta

Ta bort fläckar så fort som möjligt från en handtuftad ullmatta. En våt fläck, från till exempel dryck, sugs upp med hushållspapper. Alternativt kan något fuktigt försiktigt skopas upp med en liten sked. Om fläcken har hunnit absorberas i mattan använder du i nästa steg en ren och ofärgad trasa eller svamp samt ljummet vatten. Fukta fläcken och sug upp. Upprepa tills fläcken försvunnit. Om det inte räcker med ljummet vatten kan du addera en liten mängd milt rengöringsmedel. Fukta på nytt fläcken och sug upp. Arbeta alltid från ytterkanterna mot mitten av en fläck. Gnid inte på fläcken utan fukta och sug upp.

För fettfläckar och andra svårare fläckar rekommenderas ett ph-neutralt rengöringsmedel, till exempel ullshampo. Undvik blekmedel eller andra produkter som riskerar att påverka ullmattans färg. Vid behov kan du torka en tuftad ullmatta med hjälp av en hårtork som blåser på låg hastighet samtidigt som du kammar i luggens riktning. Intorkade fläckar går ofta bra att försiktigt skrapa bort. Börja då i ytterkanten av fläcken och skrapa mot mitten.

Regelbunden dammsugning, regelbunden kamning om mattan har längre lugg samt eventuellt vädring i ren frisk luft brukar räcka långt för att en handtuftad ullmatta i god kvalitet ska må bra och förbli fin under många år. Tvätta inte en ullmatta i onödan. Om en tuftad ullmatta behöver tvättas så rekommenderas plantvätt enligt extraktionsmetoden på ett professionellt tvätteri. Likt mattor i bomull så krymper även ullmattor i samband med tvätt. Krympmånen är i regel 3-5 % men den kan variera mellan olika mattor.  

90 dagars öppet köp
Snabb leverans
Fri retur
Trygg e-handel