Så tvättar du en trasmatta och bomullsmatta

Trasmattor har varit omtyckta i nordiska hem sedan 1860-talet. Och trasmattorna fortsätter att vara mycket populära. En trasmatta kan vara handvävd av textilier som blivit över vid klädtillverkning eller kanske av trasor från din morfars gamla favoritjeans. Det finns till och med trasmattor som vävs i läder. Traditionellt vävs trasmattor för hand av bomullsmaterial. Blandningen av gamla och nya textilier, olika material och olika vävtekniker gör att det också finns många olika råd och tips för hur du bäst tvättar din trasmatta hemma. Om trasmattan är en ärvd släktklenod så har eventuell ursprunglig överskottsfärg förmodligen redan tvättats bort för länge sedan. Om din trasmatta däremot är nyligen inköpt så bör du räkna med att textilierna i mattan kommer att färga av sig vid tvätt. Följ i första hand tvättinstruktionerna som följde med när du köpte din matta. En trasmatta eller bomullsmatta som tvättas kommer att krympa. Hur många procent den krymper varierar mellan olika mattor.

Tvätt av enfärgad trasmatta

Enfärgade trasmattor och bomullsmattor kan ofta tvättas i tvättmaskin. I nyare färgade trasmattor finns det dock förmodligen kvar överskottsfärg som riskerar att färga av sig på ljusare textil, tex mattfransar. Att centrifugera en blöt och tung trasmatta sliter på både mattan och på tvättmaskinen. Använd därför ett skonsamt tvättprogram om du väljer att tvätta din trasmatta i tvättmaskin. Om din enfärgade trasmatta inte tål maskintvätt eller om din tvättmaskin är för liten går det bra att tvätta trasmattan för hand med såpa i till exempel ett badkar. 

Tvätt av randig trasmatta

En nyare trasmatta kan fortfarande ha kvar överskottsfärg som vid tvättning med vatten riskerar att färga av sig på ljusare delar av mattan. Risken för missfärgning är en anledning till att tillverkare ofta avråder från att tvätta randiga trasmattor i tvättmaskin. Alternativet till att tvätta en trasmatta i tvättmaskin är att istället tvätta trasmattan för hand. Att skrubba trasmattor med såpa på en träbrygga är en gammal fin nordisk tradition. Givetvis går det lika bra att använda till exempel ett rent altangolv eller källargolv. Börja gärna med att blöta din trasmatta i en sjö, i ett badkar eller skölj av mattan med en trädgårdsslang. Skrubba sedan trasmattan på båda sidorna i rändernas riktning. Använd ljummet vatten, såpa och en mjuk panelborste. Skölj därefter din trasmatta med rikligt med vatten.

Tvätta en trasmatta med högtryckstvätt

Saknar du en sjö med egen badbrygga kan till exempel ett altangolv och en trädgårdsslang vara ett alternativ vid tvätt av trasmattor. Eventuell användning av högtryckstvätt bör dock ske med yttersta försiktighet. Detta då det föreligger risk för att mer än bara smuts kommer att lossna.

Så torkar du en tvättad trasmatta

Häng en nytvättad trasmatta över flera torklinor, alternativt häng trasmattan i klädnypor, för att luften ska få utrymme att cirkulera. En randig matta bör torkas hängandes i långsidan för att undvika missfärgning. En nytvättad trasmatta kan efter att den torkats bli bubblig och ojämn. Efter några dagar på golvet kommer den att ha plattat till sig. För att undvika ojämnheter kan du rulla din nytvättade trasmatta innan den har hunnit torka helt och hållet. Precis som annan nytvättad textil torkar trasmattor utmärkt om de hängs fritt ute i torr frisk luft. Starkt solsken kan dock bleka en mattas färger.

90 dagars öppet köp
Snabb leverans
Fri retur
Trygg e-handel