Så tvättar du en ryamatta eller maskinvävd wiltonmatta

Alla mattor mår bra av att regelbundet dammsugas. Minst en dammsugning i veckan rekommenderas för en ryamatta eller en maskinvävd wiltonmatta i ett normalt hem. Oftare om mattan ligger i ett utrymme med mycket damm och smuts. Dammsug ryamattor i luggens riktning.

Dammsug regelbundet även under dina mattor. Smuts som hamnar under en matta kan både orsaka slitage på mattan och repor på golvet under. Speciellt ryamattor, som har längre lugg, kan ibland också behöva vändas och skakas ur ordentligt för att bli av med smulor och damm. Var dock försiktig med att slå på mattor med tillhyggen, till exempel en mattpiska, då det sliter onödigt mycket.

Om du regelbundet roterar din ryamatta eller maskinvävda wiltonmatta så får den ett jämnare slitage. Fluffa också gärna till luggen på din ryamatta med till exempel händerna eller en liten kratta. Oavsett om din ryamatta är tillverkad i syntetmaterial eller i ull så bidrar rotationen till att din matta behåller sitt fina utseende längre.

Tvätta ryamatta i syntet

Fläckar på ryamattor tvättas så fort som möjligt bort med en ren ljus frottéhandduk, ljummet vatten samt milt rengöringsmedel. Använder du för starka rengöringsmedel riskerar du att bleka din matta.

Ryamattor i syntetmaterial, till exempel polyamid eller polypropylen, tål att rengöras med vatten. Mattor med baksidor i till exempel filt kan utan problem tvättas i tvättmaskin, badkar eller sköljas av med en trädgårdsslang.Många maskinvävda wiltonmattor och ryamattor med lugg i syntet har dock baksidor i jutematerial. Dessa uppskattar inte att bli blöta. En matta med jutebaksida som tvättats i vatten kommer efter att den torkat bli bubblig. Läs alltid noga de tvättråd som följde med vid köpet av din matta innan du tvättar den.

En ryamatta eller annan syntetmatta som inte tål att tvättas i tvättmaskin eller handtvättas med vatten kan istället tvättas med torrschampo. Följ instruktionerna på torrschampots förpackning. Alternativet är att lämna in din ryamatta för professionell plantvätt.

Tvätta ryamatta i ull

Ull tål att tvättas med kallt vatten. Precis som för ryamattor i syntet är det mattans baksida som avgör om hela ryamattan i ull kan tvättas i vatten eller inte. Läs i första hand tvättråden som följde med när du köpte ryamattan. Om du har en ryamatta i ull som tål att tvättas i kallt vatten så gäller samma tvättråd som för handvävda mattor i ull. Om din ryamatta i ull har en baksida som inte tål att bli blöt så kan du fortfarande torka av ovansidan av ull med en ren, ljus och fuktig handduk. För att grundligt tvätta hela ryamattan i ull rekommenderas torrschampo. 

90 dagars öppet köp
Snabb leverans
Fri retur
Trygg e-handel