Så vårdar du en äkta handknuten orientalisk matta

En äkta orientalisk matta  är ett unikt konsthantverk. Varje persisk, pakiskank eller afghansk matta kan ta månader av flitigt arbete att knyta för en skicklig hantverkare. Naturmaterialet ull är i sig både slitstarkt och naturligt smutsavstötande. Rätt vårdad håller din handknutna orientaliska matta i generationer.

Dammsug din orientaliska ullmatta minst en gång i veckan. Oftare om den ligger på en plats med mycket slitage. Ull är ett tåligt material men till exempel sand och grus utsätter en matta för onödig nötning. Dammsug därför både ovanpå och under din matta, speciellt om den ligger i anslutning till en entré. Ett mattunderlägg (länk till Kilands mattunderlägg) skyddar din ullmatta från slitage. Självklart ligger din orientaliska ullmatta då också mer stabilt.

Dammsug alltid din handknutna orientaliska matta i luggens riktning, för minsta möjliga slitage. Använd det plana munstycket utan borste när du dammsuger. Borstar, och speciellt roterande borstar, sliter onödigt hårt på din orientaliska matta.

I alla nya ullmattor finns överskottsmaterial från mattans tillverkning. Det är därför naturligt att din nya äkta orientaliska matta inledningsvis kommer att ge ifrån sig en del lösa ullfibrer. Dammsuger du mattan extra ordentligt de första veckorna så minskar detta snart.

Rotera gärna din orientaliska matta med jämna mellanrum, till exempel ett par gånger om året. Detta bidrar till ett mer jämnt slitage på mattan och en mer jämn exponering för eventuell sol och skugga.

En handknuten orientalisk matta mår bra av att ibland vädras utomhus i frisk luft. Du ska dock aldrig slå på din matta med tillhyggen då det innebär onödigt slitage och kan skada knutarna.

Har du fått veck eller tryckmärken i din orientaliska matta efter tunga möbler? Detta löser du enkelt genom att lite lätt fukta mattan, till exempel med hjälp av en ren fuktig handduk. Blås sedan lätt med en hårtork samtidigt som du borstar upp luggen.

Så tvättar du en äkta orientalisk matta

Ta bort fläckar så fort som möjligt från en handknuten orientalisk ullmatta. En våt fläck, från till exempel dryck, sugs upp med hushållspapper. Alternativt kan något fuktigt försiktigt skopas upp med en liten sked.

Om fläcken har hunnit absorberas i mattan använder du i nästa steg en ren och ofärgad trasa eller svamp samt ljummet vatten. Fukta fläcken och sug upp. Upprepa tills fläcken försvunnit. Om det inte räcker med ljummet vatten kan du addera en liten mängd milt rengöringsmedel. Fukta på nytt fläcken och sug upp.

Arbeta alltid från ytterkanterna mot mitten av en fläck. Gnid inte på fläcken utan fukta och sug upp.

För fettfläckar och andra svårare fläckar rekommenderas ett ph-neutralt rengöringsmedel, till exempel ullschampo. Undvik blekmedel eller andra produkter som riskerar att påverka ullmattans färg.

Vid behov kan du torka en knuten orientalisk matta med hjälp av en hårtork som blåser på låg hastighet samtidigt som du kammar i luggens riktning.

Intorkade fläckar går ofta bra att försiktigt skrapa bort. Börja då i ytterkanten av fläcken och skrapa mot mitten. Regelbunden dammsugning, samt eventuell vädring i ren frisk luft, brukar räcka långt för att en orientalisk ullmatta i god kvalitet ska må bra och förbli fin under många, många år. Tvätta inte en ullmatta i onödan.

Om en äkta orientalisk matta behöver tvättas så rekommenderas plantvätt på ett professionellt tvätteri. Likt mattor i bomull så krymper även handknutna ullmattor i samband med tvätt. Krympmånen är i regel 3-5 % men den kan variera mellan olika mattor.

90 dagars öppet köp
Snabb leverans
Fri retur
Trygg e-handel