Så tvättar du fårskinn, fårskinnsfällar och lammskinn

Fårskinn och lammskinn är slitstarka och naturligt smutsavstötande. Att skinn och ull är naturmaterial betyder också att varje fårskinn och lammskinn är unikt och kommer att åldras olika. Ett tidigare rakhårigt skinn kan till exempel med tiden bli mer lockigt och olika fårskinn kan ha olika doft. Ett lammskinn eller en fårskinnsfäll som utsätts för starkt solljus kan få färgförändringar i ullen. Då lammskinn och fårskinn är naturligt feta är det bra att lägga ett skydd mellan ett nytt skinn och tex en tygklädd möbel. Undvik speciellt att lägga ett nytt fårskinn med en mörk baksida mot ljust färgad textil.

Lättare rengöring av fårskinn

Dammsug, skaka eller torka av ditt fårskinn med en ren lätt fuktad handduk. Alla fårskinn, fårskinnsfällar och lammskinn mår bra av att ibland vädras utomhus. Låt gärna ditt skinn hänga ute och luftas i lite fuktig luft. Du kan också låta ditt fårskinn ligga några timmar i ren och torr snö. Skaka sedan skinnet innan du tar in det.

Tvätt av grövre nedsmutsat fårskinn

Många tvättar sina fårskinn i onödan. Börja med att först pröva råden för lättare rengöring, eftersom ett tvättat fårskinn ofta inte förblir helt som det var innan det tvättades. Alla fårskinn och lammskinn tål att kemtvättas. En del tål också att tvättas för hand eller i tvättmaskin. Avgörande är hur fårskinnet har garvats. Ett oklippt lammskinn eller fårskinn kan ej tvättas i maskin då det kommer att tova och trassla ihop sig. Däremot kan ett oklippt fårskinn kemtvättas. Läs i första hand alltid de tvättråd som följt med vid köpet av ditt fårskinn eller lammskinn.

Maskintvätt och handtvätt av fårskinn

Många fårskinn och lammskinn tål att tvättas i vatten. Om ditt skinn är märkt som ”Tvättbart” så kan du tvätta det i max 30 °C för hand eller i din tvättmaskins ulltvättprogram. Vanligt tvättmedel torkar ut ett fårskinn. Använd därför ett milt rengöringsmedel med ett lågt PH-värde mellan 3,5 – 5,5. Bäst är att använda ett riktigt ullschampo. Använd aldrig blekmedel. Ett tvättat fårskinn torkar bäst om det får hänga luftigt i vanlig rumstemperatur. Undvik värme. Tänj ut och gnugga skinnet när det fortfarande är fuktigt för att behålla formen. Ett torrt fårskinn drar annars ihop sig. Ett fårskinn får aldrig strykas. Se därför till att det hänger rakt eller ligger plant under tiden det torkar.

Tvätt av ekologiskt / alun-berett fårskinn

Fårskinn och lammskinn som garvats ekologiskt med alun kan kemtvättas men tål inte att tvättas med vatten. Dessa skinn är i regel märkta som ”EKO” eller ”NO CROME”.

90 dagars öppet köp
Snabb leverans
Fri retur
Trygg e-handel