Heltäckningsmatta Tendresse i sovrum i källare

Källare är för många associerat med kalla, fuktiga och mindre trevliga utrymmen. Ett utrymme för skräp och förvaring av alla prylar som man samlat på sig genom åren. Men så behöver det inte vara. Men hur ska du då tänka när det gäller inredning i källaren? Här ska vi försöka ge dig inspiration till hur du med relativt små medel kan förändra din källare till ett utrymme där du mer än gärna spenderar tid. Att inreda din källare med rätt typ av mattor kan vara ett första steg i förändringen.

Slipp kalla golv med heltäckningsmattor

I många källare är det kallt på golvet. Ett enkelt sätt att förändra den känslan är att inreda källaren med en heltäckningsmatta. Många funderar över om de kan lägga heltäckningsmattor i källaren eller inte, och svaret på den frågan är att det kan du. Se bara till att du väljer en heltäckningsmatta som har en baksida som andas, det vill säga möjliggör för luften att cirkulera genom mattan. Du ska alltså inte välja en heltäckningsmatta med gummibaksida, utan välj istället en med filtbaksida eller actionback. Då är det inga problem att lägga mattan på betonggolvet i källaren. Inne på respektive produktsida för våra heltäckningsmattor ser du om mattan är lämplig för källare eller inte. Sedan är det självklart så att isolerade golv och golv med vattenburen golvvärme ger andra förutsättningar för mattvalet än helt oisolerade källargolv. Undantag för att lägga en heltäckningsmatta i källaren är om det redan finns uppenbara fuktproblem där. Då bör du inte lägga in en heltäckningsmatta.

Heltäckningsmatta Tendresse grå i sovrum i källare

Heltäckningsmattor i källare läggs i många olika typer av utrymmen: gillestugor, sovrum, förråd, hemmagym med mera. Vilken heltäckningsmatta du väljer beror dels på tycke och smak, men också på vad rummet ska användas till. Du kan välja mellan öglad eller skuren lugg, syntetmaterial eller naturmaterial och du kan också välja mellan mängder av olika färger. Är det ett källarutrymme där du går mycket är i regel öglad lugg mer lämplig, medan en skuren lugg upplevs mjukare och mysigare och därmed mer lämplig för utrymmen där det just är en mysig känsla du vill uppnå. Här hittar du alla våra heltäckningsmattor som kan ge dig inspiration till att inreda din källare. 

Avpassade mattor i källaren

Vill du inte inreda din källare med en heltäckningsmatta, kan du istället välja att lägga en vanlig avpassad matta. Även här bör du tänka på att välja ett material i mattan som andas, exempelvis en vävd plastmatta, en trasmatta eller ullmatta. Hur mycket luft mattan bör släppa igenom beror på hur stor yta av golvet som mattan täcker och också hur underlaget ser ut. Precis som med heltäckningsmattor ger isolerade golv och golv med vattenburen golvvärme andra förutsättningar för mattvalet än helt oisolerade källargolv.